På besök hos husläkaren i Bjärred

För ett par veckor sedan var jag på besök hos husläkaren. Det var en rutinkontroll efter justering av blodtrycksmedicinering som gjordes hos en kardiolog i början av året.

Blodtrycket låg bra, kanske lite i högsta lag, tyckte dr S: 150/75. Enligt min erfarenhet skulle nog det övre trycket gå ner till 130 om jag inte var nervös för att gå till doktorn. Det lägre trycket påverkas inte lika mycket av sådana tillfälligheter. Han tyckte att jag skulle kolla det hos distriktssköterskan så att det blev journalfört.

Jag önskade också få ett PSA (prostataspecifikt antigen) taget. Det kan ge tidiga signaler om cancer i prostata, något som är aktuellt för män i 50-75 års ålder. Socialstyrelsen och Region Skåne anser att män i denna ålder ska få provet taget hos sin husläkare om de ber om det. Det fick inte jag.

Jag frågade när det kunde vara lämpligt med återbesök. Det skulle han svara på när jag fick provsvaren, sa han.

Han undrade också om jag tagit de kolesterolsänkande medicinen (statin: simvastatin) som han skrivit ut. Jag hänvisade till en artikel av framstående experter på detta, och att jag redan vid föregående besök meddelat att jag inte önskade ta sådan medicin. Han mumlade något ohörbart till svar.

Jag har inte fått några provsvar ännu, men jag får väl ringa dit på måndag och höra. Ska också fråga ännu en gång om PSA-prov. Var inte helt säker på policyn, som har diskuterats mycket på senare år, men kollat på nätet. I USA tycker man numera att det lönar sig för män 40-75 år. Detta trots att en stor amerikansk studie inte visade någon vidare effekt på överlevnaden. En multinationell europeisk studie visade på lite bättre överlevnad för den grupp som testade sig regelbundet.

Undrar hur det blir för andra patienter som inte själva är läkare och kan argumentera för sin sak. Jag blev raskt avsnoppad med att ”det behövs inte” efter att doktorn frågat om diverse symtom på prostataförstoring. Det hade varit mer proffsigt (ingett bättre förtroende) om han frågat om någon i släkten hade sjukdomen, för då är risken avsevärt större. Man kan dra slutsatsen att han inte har stenkoll på prostatacancer, kanske inte heller känner till gällande riktlinjer. Avslaget kan bero på att mottagningen har ett tryck på sig att spara pengar. Proven belastar antagligen budgeten.

Med den nya valfriheten så finns det en ny mottagning bara en trappa ner, så man vet vart man kan gå om man inte är nöjd. Men det blir ju dyrare för sjukvården om jag börjar shoppa runt. Då får de ju sätta sig in i ärendet ännu en gång från början, rekvirera journaler och remissvar från kardiologen. Man vill ju inte besvära i onödan. Sparniten på den enskilda mottagningen kan lätt drabba effektivitet och öka kostnaderna för sjukvården i stort.

Men jag håller läsekretsen underrättad om mina personliga erfarenheter av vården. Hittills inte så imponerad av mina besök på vårdcentralen i Bjärred.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Ett svar

  1. […] hon jobbade på den förra mottagningen. Vi kom väl överens om medicinering och prover. Inget tjafs om statiner och viktsnedgång. PSA-prov var inget problem. Blodtrycket låg på 125/75. När jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: