Valdoxan (snart) ute på apoteken

Se även nyare inlägg: Senaste nytt om Valdoxan samt Valdoxan äntligen i läkemedelsförmånen

På min gamla blogg har man frågat när Valdoxan ska distribueras till apoteken.

För ett par dagar sedan fick jag (och antagligen alla andra psykiatriker/läkare) en reklambroschyr för Valdoxan. Det borde betyda att medicinen redan finns på apoteken eller kommer inom kort.

I FASS anges att Valdoxan inte är rabattberättigat (EF = ej förmånsberättigad medicin), vilket betyder att patienten får betala hela kostnaden själv, och ev. frikort inte gäller. Det finns inte heller något pris angivet. Brukar annars stå under rubriken Förpackningsinformation.

TLV:s (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) sajt finns inte Valdoxan med, vilket kanske betyder att förhandlingar om pris och förmån pågår, och i så fall kan fördröja marknadsföringen. Men någon information på sajten kan jag inte hitta. Man får kontakta dem för att höra om det pågår förhandlingar.

Avsändaren, läkemedelsföretaget kan säkert ge mera exakta upplysningar om tidsplanen för lansering: Servier Sverige AB, Box 725, 169 27 Solna, 08-522 508 00. Internet: www.servier.se På sajten skickas man bara till FASS om man klickar på Valdoxan, så man måste nog ringa, maila eller skriva brev. Det har jag inte brytt mig om eftersom jag inte har några patienter just nu som behöver medicinen.

Så kontakta gärna Servier och TLV. Ju fler som hör av sig desto större anledning för dem att påskynda handläggningen, som kanske drar ut på tiden eftersom många är på semester. Berätta gärna vad de säger. Många verkar intresserade, vilket väl inte är så konstigt eftersom Valdoxan är den första verkligt nya antidepressiva medicinen på lång tid. Den har, som jag tidigare beskrivit, en helt ny verkningsmekanism.

Annonser

31 svar

 1. Jag har precis fått Valdoxan utskrivet. Jag deltog i läkemedlsstudien av preparatet där det prövades mot GAD (generaliserat ångessyndrom). och upplevde det som mycket gynnsamt mot mina symptom. Påfallande var att min sömn blev mycket bättre, jag blev piggare och lugnare, – kände mig vädligt ”normal”! Tidigare har jag prövat Zoloft och liknande preparat med tveksam effekt.

 2. Intressant! Får gratulera till att du mår mycket bättre med denna medicin. Dina erfarenheter stämmer bra med reklamen: bättre sömn, mindre biverkningar.

  Har du fått den utskriven på vanligt recept ännu? I så fall: Var den rabatterad? Vad kostade den?

  • Jag har fått den på vanligt recept. Den är inte rabatterad och kommer att kosta mig 15:- /dag. Det kan det vara värt. Inte mer än vad en liten hamburgare kostar!

   • Kolla EU. Bättre priser och läkare i många länder som beter sig som en serviceman, man är KUND. Och kunden har alltid rätt…förvånar mig att man kör privatrejset, men de är ju lika sega och dravliga och man får ingen CV och ingen poolicydokument vad just den dr tyckeer. Och INGEN samarbetar med en apotekare. De kan medicin.

 3. Du har alltså fått Valdoxan i ett forskningsprojekt. Den är bara godkänd för ”egentlig depression”, men jag antar att producenten gärna ser att indikationen utvidgas så att den omfattar även ångesttillstånd. I ditt fall tycks det ju ha fungerat utmärkt.

 4. Visst är man beredd att betala vad som helst för att må bra. Det förstår jag. Men å andra sidan är Valdoxan ett så nödvändigt läkemedel att jag tror att det vore det enda riktiga att rabattera det. Nu är den klassad i samma lyxklass som Viagra. Alla andra antidepressiva mediciner är rabatterade. Hur tänkte man (= TLV) där?
  Tänkte man alls? Det finns väl en lite chans att de inte hunnit behandla ärendet innan distributionen satt igång, och att rabattering kommer så småningom. Annars kommer folk att kräva det om Valdoxan är så bra som det påstås.

  • Ja, jag känner ju inte till gången, – hur, när och varför ett läkemedel blir rabatterat eller inte. Men visst verkar det rimligt att detta preparat ska rabatteras precis som andra läkemedel i denna kategori. Hur kan jag som enskild ev påskynda den processen?

   • Det är nog svårt att påverka som enskild person. Det är ytterst politiska beslut som fattas av TLV (se ovan), men jag antar att de tar in medicinsk expertis också.
    Om Valdoxan håller vad den lovar, och tillräckligt många behandlas, så blir väl trycket större. Kanske om massmedia tar upp det så känner de sig tvungna att rabattera.
    Men det kan ju vara så att det bara tar tid också innan de bestämmer sig för att medicinen ska ingå i rabattsystemet. På TLV:s hemsida nämns inte Valdoxan, och det kanske talar för att ärendet inte är färdigbehandlat.
    Men bara det att diskussionen kommer upp här på sidan är ett litet steg i rätt riktning.

  • Det är ju dessutom tillverkat av en stiftelse som inte syftar till att ge vinst….
   Men jag har hört dåliga saker om det, lät kanon men…mje…kanske bättre köpa melatonin på hälsokost i ett annat grannland. Jag har tipsats om Cipralex, minidos, alternativt fluxotein, minidos, och komb med Voxra, men Zyban är bättre..

 5. Nu finns det en blogg om hur det är att medicinera med Valdoxan och som följer utvecklingen vad gäller rabattering eller ej. Metrobloggen.se/Valdoxan

 6. TLV behandlar för tillfället en ansökan om subvention. De har max 180 dagar, från det att ansökan skickades in, på sig att komma med ett svar.

 7. Jag fick Valdoxan utskrivet idag och upptäckte som alla andra att den kostade. Vilket känns lite irriterande när man precis har betalat förmånsbeloppet….
  Kollade på TLV:s hemsida och såg att de hade lagt upp en pdf den 3/11 där Vladoxan stod med som nytt läkemedel. Se länken här: http://www.lakemedelsverket.se/Sok-pa-webbplatsen/?q=valdoxan
  Vad tror du Lasse? Kommer detta göra att den blir förmånsregistrerad?

 8. Nja, dukanske har blandat ihop LMV och TLV? Länken går till LMV (Läkemdelsverket), som formellt sett inget har att göra med förmånen. Det är TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) som bestämmer om detta.

  Jag tror att man kan vara optimistisk på sikt av skäl som jag skrivit ovan. Rimligen borde denna medicin omfattas av läkemdelsförmånen, eftersom alla jämförbara preparat gör det, och den dessutom bedöms som ett värdefullt tillskott med sin nya verkningsmekanism. Så min gissning är att det blir rabatt när de fått ändan ur vagnen. De har tydligen ett halvår på sig från ansökan som bör ha skett för någon månad sedan eller så.

  Jag har inte sett något pris på Valdoxan i sverige. Vad tar dom? Någon härovan nämnde 15 kr/dag – alltså ca 1500 kr för tre månaders behandling (ca 100 dygnsdoser). Det är väl vad man kan förvänta sig, men en avsevärd utgift för patienten. Många kommer helt enkelt inte ha råd med det.

  • Handikappsbidrag? Om du skriver att man måste ha en meds eller produkt så….
   Samlar man ihop allt så…men det är svårt, mkt svårt.

 9. PS

  Ser att de varit snåla och säljer medicinen i 84-tabletters burk. Det är 3 x 28 doser, alltså knappt tre månader. Dessutom kan det bli aktuellt att höja till dubbel dos (50 mg/dag), då med dubbla kostnaden, förstås.

 10. Jag kollade i swedestars databas i dag.
  28 tabletter kostar 475 kr, 84 kostar 1330,50 kr.

  • Tack!

   Sedan jag slutade praktisera har jag inte brytt mig om att uppdatera medicindatabasen i mitt journalprogram (Profdoc), där lösenordet gentemot Apoteket förfallit, och måste förnyas krångelvägen.

   Det innebär 16-17 kr per dag, eller det dubbla om man behöver dubblera dosen – alltså 32-34 kr/dag. Motsvarande månadskostnad 480 eller 1000 kr.

   Kollegiala hälsningar.

 11. Har tagit Valdoxan sedan länge och tycker att det är den bästa antidepressiva medicinen jag använt. Kanske inte den mest ”potenta” men känner mig naturligt depressions/ångest fri. Underbart att slippa den onaturliga ”lycko”känslan från SSRI preparat och alla dess biverkningar som jag tycker underskattas å det grövsta,

  Dedt är SKANDAL att Valdoxan inte är förmånsberättigat. Själv behöver jag den högre dosen om 50mg per dag och kostar mig därför 1000kr varje månad. Väldigt ! mycket pengar när man är sjukskriven.

  Per

  • Kul att höra att det fungerar. Du är den förste jag hört av som är så odelat positiv. De få övriga som delat med sig av sina erfarenheter har inte hunnit få någon vidare effekt ännu.

   Håller med dig om att det är skandal att de inte rabatterat medicinen (ännu?). Det är ju verkligen ingen medicin man tar om man inte behöver den.

   Har din doktor kommit ihåg att ta regelbundna leverprover? Var de ok?

   • Det är viktigt att ta tillräcklig dos under tillräcklig tid.
    Ganska få som svarar inom 2-3 veckor utan det är oftast 5-6 veckor som behövs, och inte sällan med 50mg dos.
    Kvinnor svarar normalt bättre på den lägre dosen pga av dubbelt så hög ”biotillgänglighet”. Om en kvinna dessutom tar piller innehållande östrogen har upp till 3 ggr högre biotillgänglighet visats . Osäker på hurvida Servier informerar om detta.
    Ja, visst har jag tagit leverprover. Runt 1% antas få förhöjda värden. Jag fick ner mina värden från något förhöjda till normala efter att jag tagit Milk Thistle (Mariaört ??) tillsammans med pillren vid sänggåendet.

  • Hej Per!

   Intresserad av hur det går med valdoxanen, har ångest och funderar på att börjar, har testat de flesta ssri med skrämmande resutltat, det som funkat är mirtazapin, dock trötthet och sötsug som biverkingng. Tacksam för svar till linnilsson@yahoo.se ifall du har tid och lust!
   HA en trevlig kväll!

   Mvh
   LInda

   • Om Per svarar dig privat på din mail så skulle det vara trevligt om ni även skrev något här om hur det gått för honom – och dig.

 12. Bra att du säger det. Med SSRI får man ju ibland vänta 5-6 veckor på effekt. Servier säger att man sk gå upp i dos om man inte fått effekt av 25 mg/d redan efter två veckor. Det skulle ju kunna tolkas som att man inte behöver vänta mer än två veckor ytterligare innan man utvärderat även den högre dosen. Sedan har jag för mig att effektstudierna visat på snabbare effekt för Valdoxan än för SSRI, men jag kan minnas fel.

  Sambandet mellan östrogen och biotillgänglighet kände jag inte till.

 13. Är Valdoxan något som ni tycker allmänläkare skall börja behandla med? Annars fortsätter jag med nuvarande handläggande där jag ser det som naturligt att de som inte mår bra trots en del behandlingsförsök får bedömningssamtal hos en psykiater. Där ju ev Valdoxan kan bli aktuellt. Är de flesta psykiatriker positiva till Valdoxan?

 14. Om allmänläkare ska använda Valdoxan måste nog vara upp till var och en doktor. Vissa känner sig väl bekväma med antideressiva, och ordnar en hel del själva, medan andra remitterar ganska tidigt i förloppet. Men som sagt. Det är nog upp till var husdoktor att av göra vad han klarar själv eller inte.

  Men i princip är det ju inte märkvärdigare att byta Zoloft till Valdoxan än att byta Cipramil till Zoloft. Eller att justera dosen, vilket är minst lika viktigt som att byta preparat.

 15. Har haft Zoloft i ca.8år.100mg.dagligen. Började med Valdoxan 05-12-09. Hade läst mycket om dom,och att dom inte hade så många biverkningar.Trappade ner sakta med Zoloft o tog 25mg.Valdoxan samtidigt. Var lite jobbigt i början med utsättningsproblem av Zoloften,men det har gått bra.Och nu mår jag bra av Valdoxan 25mg.varje kväll.Har kollat med leverprov,och enn så länge ser dom bra ut. Äter denna medesin på grund av Panikångest som jag har haft i ca.40år. Är helt besvärsfri. så jag tycker Valdoxan fungerar bättre enn Zoloft,för jag sover ordentligt. Är mycket nöjd med denna medesin MVH. ILONA

 16. Otroligt att de tar sån tid på sig för att få det subventionerat. Jag v Jag vet att Servier skickade in ansökan före sommaren -09, det
  har gått ar gått 8-9 månader nu och inget besked.

 17. Oj, konstigt det blev.

 18. Läkemedelsverket kanske får åka till mallorca lite mer ofta om dom subventionerar en medicin som inte domnar bort kuken och därmed tvingar ”pattarna” till att äta viagra, cialis osv. Fast förstås Voxra har dom något speciell undantag för, det pajar ju inte med pillesnoppen utan tvärtom snarare. Det är dopaminergt mina kära små barn. Fast om effekten kommer pga det är tydligen ffarande spekulativt. Andra medel är ju förstås remeron som folk blir feta av (vanligtvis). Serzone(nefazodone) plockade dom bort för att EN på 250000 kunde få leverskador. Men nässelallergi som man kan få av bupropion (Voxra) drar dom inte tillbaka: Men trevligt att Servier Labs får kränga lite till slut; fda ströp amineptine och tianeptione: orsak patierna tycka om det för mycket
  god jul. Men fan 1000 spänn i månaden, vem har råd med det..

  • Förstår inte allt av vad du skriver, särkilt inte i den första meningen. Men Voxra kan vara bra avseende sexbiverkningar, har inga egna erfarenheter. Och visst är det dyrt med Valdoxan. Ett rabattbeslut borde komma snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: