Pride ett hot eller löfte?

Det är sällan man läser något direkt obegåvat på Dick Erixons sajt. Idag är ett undantag.

Han tar upp en ledarartikel i Nya Wermlands-Tidningen som är upprörd över Pride – den årliga manifestationen för homo-, bi- och transpersoner (HBT) – tidigare kallad Homosexuella frigörelseveckan eller bara gayfestival. Det man upprörs över att att Pride använder dessa tre minoritetsgrupper som slagträn mot den borgerliga familjestrukturen. NWT blir så arg att man kallar det sexualiseringsjippo, en sexualisering av det offentliga rummet, utförd av kulturradikaler och resulterande i ”ren och skär queermarxism”. (Så länge den är ren och skir så låter det ju inte så skrämmande.)

Queermarxism är ett nytt begrepp för mig, men förklaras bra i Queer-marxism, kärnfamilj och så lite tango.

Den som inte tycker detta är tillräckligt enfaldigt kan forsätta att läsa avslutningen, där han på ett infantilt sätt beviisar att det är fel med hbt-festivaler. För då firar man ju att man är gay, och det är ju bara en del av personligheten. Fastän man ville ha acceptans för sin hela person.

Se där ett gott skäl att ta bort allt firande och varje högtid, för det är väl aldrig som vi firar med anledning av ”hela personen”, snarare vår svenskhet (Nationaldagen), vår glädje (fester), tidens gång (Midsommar), religiösa tilldragelser eller att ”vi” vann i något sportevenemang. Det hindrar oss nämligen att bli betraktade som hela och fullvärdiga människor: vi blir (reducerade till) vad vi firar. T ex HBT, nationalister eller OS-vinnare. Så firandet motverkar sitt syfte.

Det bör vara en anledning att sluta med allsköns fester och festivaler. Kanske även inställa namnsdagar, födelsedagar och bröllopsfester? Det reducerar oss ju till ett namn, en gemål eller ett födelsedagsbarn.

Gud förbjude att man känner sig kränkt. Men lite förargligt med födelsedagstårtan.

Hur någon kan tycka att HBT-rörelsen är ett hot mot den heteronormativa familjestrukturen är en gåta. Hälften av alla svenska hushåll är ensamlevande personer. Det om något är väl ett hot mot Karl Larsson och ”mamma,  pappa, barn”. Hela samhällsstrukturen bågnar under trycket av olösta frågor kring ensamma mödrar.

HBT är i själva verket inte problemet utan lösningen. Genom att tänka i nya banor kan vi kanske rätta upp samhälsskutan som håller på att gå i kvav sedan kvinnan tog sig ut på arbetsmarknaden, fick egna pengar och därmed möjlighet att be osnutna makar att dra för gott.

HBT är avant garde inte bara på könsroller och genusteori utan även när det gäller nya påhittiga samlevnadsformer. Jag lovar!

Pröva att gå med i demonstrationståget på lördag. Då kommer allt att klarna. Det är skitkul!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

5 svar

 1. Hej Lars,

  Kul att du läste Liberatis artikeln på Newsmill. Den skulle behöva lite redigering men det var bråttom.

  Hoppas ni trivs i Bjärred.

  Vi kanske ses igen någon dag. Ha det bra!

  Mvh

  Seved

 2. Bra skrivet!
  Tycker du förklarar väldigt bra varför pride behövs!

 3. Tack Seved och Hanna för era vänliga kommentarer.

 4. […] För andra bra bloggar och artiklar om varför pride är bra, varför det behövs: Dn, blogg […]

 5. […] kommentarer Lasse B på Ha en bra dag!Prideutvärdering: … på Pride ett hot eller löfte…Barney på Ha en bra dag!Barney på Ha en bra dag!My på Valdoxan (snart) ute […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: