Lycka nu – Titti Holmer

Underrubriken på denna bok är En praktisk guide i mindfulness.

P1000813---500

Titti Holmer arbetar som psykolog på en vårdcentral. Det märks i hennes sätt att skriva. Det är inga låtsaspatienter som hon tar upp utan just så svåra och komplexa fall som faktiskt dyker upp i sjukvården. Hon har en förtrogenhet  som gör henne bekväm med ämnet.

Hennes stil är tydlig, systematisk, pedagogisk och engagerande. Genom tydliga exempel går hon igenom sitt ämne som ibland drar iväg även en bra bit bortom ren mindfulness. Det är en pragmatisk attityd som imponerar. Det är vanligt att böcker om mindfulness blir lite väl dogmatiska och själfulla. Hos Holmer finns inte ett spår av detta. Hon kavlar upp ärmarna och levererar idel matnyttiga och evidensbaserade metoder.

Hon bjuder också generöst på diagram, sammanställningar och tabeller som den som vill ägna sig åt självterapi har nytta av. Som exempel kan nämnas listan av alternativa strategier. Det är sådant som man kan göra istället för något dumt man bestämt sig för att sluta med. Eller bara för att muntra upp sig i största allmänhet. Till skillnad från många liknande listor innehåller den ett stort och varierat utbud som bör innehålla något för var och en. Bra gjort!

Forskningen visar att 50% av förmågan till lycka är medfödd. Resten kan man träna upp. Använd i så fall gärna denna bok som utgångspunkt. Det är den bästa bok jag läst i detta ämne på något språk, och i synnerhet på svenska. En utmärkt bok både för den som vill lära sig något om mindfulness och moderna terapiformer och för den som bara ska träna för att bli en lyckligare människa.

Mina varmaste rekommendationer. Med denna bok som redskap går det att utforma egna övningar som leder bort från ångest och nedstämdhet till ett lyckligare liv – oavsett utgångsläge. Författaren har lyckats täcka in strategier för de flesta hinder som står i vägen för ett självförverkligande. Och det vill inte säga lite. Imponerande.

Läs den nu! Du blir inte besviken. Ett kap för sina 158 kronor (på AdLibris).

ISBN10: 9174270079Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

4 svar

  1. Har börjat intressera mig för mindfulness. Men har ett behov av att skilja på religion och psykologi. Jag undrar om Titti Holmer är buddhist och om det i så fall märks i boken?

    Trevlig helg!

    • Hej, nej hon är inte buddist, men redogör i boken för principerna och bakgrunden för mindfulness. Jag hörde henne säga i Nyhetsmorgon att man inte behöver vara buddist utan att det handlar om tekniker som vem som helst kan använda.

  2. Hej och tack för svaret. Ska garanterat kolla upp boken. Tycker om att hon verkar fokusera på handling och inte bara på fina ord.

  3. […] mer: AB, Metro, MBB, Ordinationer, Knuff, Goodreads, Enligt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: