Har Region Skåne planerat min död i svininfluensa?

Det är nästan märkligt att Sydsvenskan tycks ha besvarat min fråga från igår redan innan jag ställt den. Först nu upptäckte jag deras inlägg från igår kväll. På frågan om man tänkt på att skapa fler Ecmo-platser svarar den ansvarige överläkaren:

– Vi kan alltid få fram platser för den här typen av vård, och det kan säkert både Göteborg, Örebro, Linköping och Uppsala också, säger Carsten Lührs, verksamhetschef för thoraxkirurgen i Lund.

– Och blir det epidemi får vi ju prioritera de svårt sjuka.

Det sista låter lite oroväckande. För så speciell behandling som Ecmo är det väl uppenbart att det enbart gäller de svårast sjuka.

Vad menar han egentligen?

Ett snabbt överslag ger att det kan handla om tiotals patienter vid fullt genomslag för epidemin. Tiotals procent kan troligen insjukna även om vi hinner vaccinera innan epidemin kulminerar. Det innebär hundratusentals personer bara i Skåne. Av dem dör enligt de senaste siffrorna ungefär 0,4%. Det innebär 400 döda för varje hundratusental insjuknade. Och minst lika många ytterligare som blir så sjuka att de skulle behöva Ecmo. Alltså hundratals som behöver Ecmo samtidigt.

Det är relativt få som blir dödssjuka och behöver Ecmo, men vi vet att genomsnittsåldern är betydligt lägre än vid tidigare influensor. Där brukar genomsnittet vara äldre än 80 år. De som dör var redan sjuka eller försvagade. I svininfluensan är det unga, tidigare friska personer som blir dödssjuka. Därför är Ecmo aktuell för ett stort antal patienter.

Platserna på andra håll i landet eller utomlands får förmodas vid det laget redan vara upptagna av deras egna patienter.

Hur många Ecmo-platser kan Skåne i bästa fall skaka fram. Jag uppskattar det till fem (5) stycken. Hur ska det räcka? Vill gärna bli emotsagd på den här punkten.

I det perspektivet ska den sista meningen i citatet läsas: Vi får prioritera de yngsta – resten får dö.

Med en snittålder hittills för de döda (och därmed även de dödssjuka) på drygt 50 år, så förmodar jag att gränsen för dem som kan behandlas med Ecmo ligger på 10-20 år. Vi 60-åringar har inte en chans. Med hundra dödssjuka skåningar samtidigt så kan kanske bara fem räddas med Ecmo. Kanske inte ens tonåringar kommer ifråga? De yngsta måste rimligen få företräde: barn och ungdomar.

Har jag räknat fel?  Eller är planen att jag och alla andra över 15 år ska dö (en naturlig död) om vi skulle bli allvarligt sjuka i svininfluensa?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: