Google böcker

Google håller på med att scanna in all världens litteratur – ja, inte bara litteratur, utan alla böcker. Det är i alla fall ambitionen. Projektet heter Google Books, på svenska Google böcker. Det är inget hugskott, man har hållit på sedan 2002. Det florerar en hel del missuppfattningar om vad projektet går ut på. De vanligaste missförstånden bemöts här.

Det är alltså inte så att man ska kunna läsa hela böcker på nätet, om de inte redan tillhör public domain. Från övriga böcker får man bara kortare utdrag. Däremot är hela texten sökbar. Det är svårt att förstå hur detta kan vara kontroversiellt.

Liknande projekt är Projekt Gutenberg och det nordiska Projekt Runeberg.

Piratpartiets ledare Christian Engström är entusiastisk, liksom Rick Falkvinge.

Förläggarföreningen med Bonniers i spetsen är emot, medan Författarförbundet är mer positivt. Bonniers har tydligen kommit på en liknande idé, fast sämre och med mindre ersättning till författarna. Man kan undra vad förläggarna alls har med det att göra. De har ju köpt utgivningsrätten i en anda när bara bokutgivning på papper var aktuell, och nu vill de ha utgivningsrätten även i digitaliserad form på nätet helt gratis. Gratis är gott, som de brukar framhålla.

Andra som är emot brukar uttrycka allmänna farhågor för vad ett privat företag skulle kunna göra med sin unika tillgång till (”monopol” på) all denna information. Ja, vad kan de göra som skulle vara skadligt? Jag kommer inte på något såhär i all hast.

Det är däremot en skam att ett företag som Google ska behöva gå i spetsen för denna kulturgärning. Var finns de nationella biblioteken?

Open Book Alliance är en sammanslutning med Microsoft, Yahoo och Amazon i spetsen. Deras uppgivna syfte är att göra litteratur (fritt?) tillgänglig på nätet, men det verkliga syftet är att motarbeta Goggles initiativ. Kampen om trovärdighet har de väl redan förlorat, men de juridiska frågorna öppnar för ett oändligt processande. Microsoft hade ett liknande projekt, Live Search Books, som lades ner för något år sedan.

Vem litar du mest på: Google, Bonniers eller Microsoft?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: