Windows 7 – Orka?

Snart kommer Windows 7 i skarp version. Därför har jag försökt sätta mig in i vilka nya möjligheter som detta operativsystem erbjuder.

De stackare som uppgraderat sin XP för dyra pengar till någon av de många versionerna av Vista kunde så småningom mot en mindre avgift (600 kronor) nedgradera sig tillbaka till XP så att de kunde köra sina datorer som vanligt. Konstigt att någon ens kom på idén att använda Vista. Det var större, klumpigare och inkompatiblare (krånglade med andra program och enheter) än sina föregångare. Först efter något år fanns det rimligt med drivrutiner tillgängliga. Det märkvärdiga som marknadsförde Vista var det uppfräschade gränssnittet (utseendet) – alltså en kosmetisk förändring, där t ex genomskinliga fönster som liksom svävade omkring på skärmen hypades till att heta Aero. Bara en sån sak. Men det krävde rätt mycket av datorn i form av processor och minne, så många stängde av denna finess. Vista sänkte allvarligt Microsofts trovärdighet, och många företag valde att inte uppgradera från Windows XP och Windows 2000.

Nu kommer uppföljaren till floppen Vista: Windows 7.

Den största förbättringen är att Microsoft har skrivit om vissa funktioner från grunden så att operativsystemet bättre kan utnyttja de nya flerkärniga processorerna. Det låter ju spännande. Då borde ju en dator med dual- eller qudracore gå som blixten. Well … Den goda nyheten är att det går snabbare än det sega Vista. Mera nedslående är att det antagligen går något långsammare än XP.

Annars är det väl mest kosmetika igen. De bedrövliga funktionerna i Windows hemmanätverk sägs ha förbättrats, så att filer på en dator kan nås ifrån en annan, vilket av någon outgrundlig anledning är svårt i tidigare versioner. Men även här finns ett stort aber: alla datorer måste köra Windows 7. Så det duger inte att uppgradera bara en av datorerna, eller att köra andra tillverkares operativsystem. (Ryktesvis har man kunnat koppla upp en Linux-dialekt, men det brukar vara tekniskt avancerade användare som klarar nästan vad som helst.)

Uppstart går lite snabbare än Vista, kanske rentav snabbare än XP? Och den nya versionen kräver inte lika mycket av hårdvaran i form av internminne (som Vista). Den lär också ska vara ”stabilare”, dvs inte haka upp sig lika mycket.

Övriga ”nyheter” orkar jag inte ens komma ihåg. De är av typen: elegantare utformning av ”the taskbar” (vet inte vad man kallar ikonraden längst ner till vänster), förhandsgranskning av dokument, virtuella bibliotek för att hålla reda på egna filer oavsett var de ligger fysiskt etc. Funktioner som man redan lätt kan lägga till genom externa program. Om man nu orkar och bryr sig om sådana petitesser.

En annan bedrövelse är att uppgraderingen tar timmar att genomföra. För den som vill uppgradera från XP blir det ännu värre: man får göra en ominstallation från grunden – något som tar en intensiv arbetsdag eller två för normalanvändaren. Alla program måste installeras på nytt, och sedan uppgraderas – liksom all hårdvara med sina drivrutiner. Ni har väl disketter, CD-skivor och DVD-er kvar? Och alla installationsnycklar. Och så måste ni backa upp alla egna filer förstås. Varenda text, e-post, musikstycke och fotografi. Lagra dem på något externt och be till Gud att de är tillgängliga i det nya operativsystemet med de nyinstallerade programvarorna. Det är inte enkelt att kolla i förväg om programmen går att köra alls.

Det finns såväl 32-bitars som 64-bitars version av Windows 7. Inte ens om du har en 64-bitars processor är valet enkelt. Vissa drivrutiner för äldre hårdvara finns inte alls. De program som optimerats för 32-bitar kan gå långsammare.

Och så drivrutinerna. Fungerar hårdvaran ihop med Windows 7: skrivare, router etc? Kolla med tillverkaren om de har drivrutiner ännu, och om de över huvud taget tänker tillverka sådana om du har lite äldre grejer.

Låter det attraktivt? Knappast. Krångel, krångel … Fattar inte hur de ska kunna sälja det.

De enda som är entusiastiska är besvikna Vista-användare som ser en mindre neslig utväg än att nedgradera. Och så konsultbranschen. De gnuggar händerna. För gränssnittet är ganska olikt tidigare versioner, så det kan behövas en hel del utbildning för de företag som ska köra sjuan. Och så alla företag som avvaktat med uppgraderingar och fortfarande kör XP och Windows 2000. Det blir många konsulttimmar för att migrera alla datorer. Samtliga underleverantörer rekommenderar starkt en uppgradering. Föga förvånande.

För den som föredrar XP kan den som uppgraderat till Windows 7 ladda ner ett tillägg som gör att allt fungerar som XP igen. Det är visserligen rätt stort och lite krångligt, men kan kanske vara en tröst för den som ännu en gång vill nedgradera sin maskin. Det kallas för XP-mode och finns på vissa versioner. På de andra får man köra ett annat operativsysten (XP) som gäst.

En mindre nyhet är att sjuan har bättre stöd för tryckkänsliga Barbara. Ja, så tyckte jag att det stod vid en hastig blick. Kreativa sexleksaker, hann jag tänka, innan jag insåg att detta inte var en cybervariant av Uppblåsbara Barbara, utan helt sonika stöd för tryckkänsliga (skärmar på) bärbara (laptops). Så för den som har en laptop med tryckkänslig skärm, och inte är helt nöjd, så kan sjuan kanske vara välkommen. (Grattis alla tio!)

Det ska något mer substantiellt till för att jag ska lägga ett par tusenlappar på någon av de sex (!) versionerna av Windows 7 och använda tiotals timmar till nyinstallation. Med osäkert resultat.

Är det något jag missat, eller är det en så ointressant pseudonyhet som det verkar?

Det enda som avhåller mig från att köra Ubuntu är Photoshop. Men med lite god vilja så kan Gimp kanske lösa det problemet.

För den lite mer avancerade användaren finns det oroväckande många tips om hur man gör en särskild partition för sin nya Windowsversion så att man kan fortsätta att köra såväl XP som Linux parallellt (multibooting).

Orka?”, som ungdomarna säger numera.

Men Stockholms kommun har råd med 46 000 nya datorer som ska köra Windows 7, som en kommentar helt riktigt påpekat. Ibland saknas det inte alls pengar. Märkligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

2 svar

  1. Ojojoj. Och Stockholms stad som ska byta ut sina 49.000 datorer mot nya som kör Windows 7.

  2. Och landstinget! Var får dom alla pengar ifrån?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: