Tider för cider

Under resor i Bretagne och Normandie har vi vant oss vid att dricka cider som ett alternativ till öl, men också vin. Torr, mousserande cider på champagneflaska med riktig kork. Man dricker cider till skaldjur, crêpes, galetter och mycket annat – inte minst sådan mat som tillagas med cider.

Visst går det att köpa bra cider på Systemet, men bor man i äppelbältet som vi så borde det väl gå att lära sig att jäsa denna ädla dryck på lokala råvaror.

Vi kontaktade vår lokala grönsaks- och tuppleverantör, Solnäs, som även är en betydande äppelodlare. De var väl införstådda med situationen. Det är ingen idé för dem själva att jäsa cider eftersom de inte får sälja den i gårdsbutiken. Man måste accepteras som leverantör till Systemet, och distribuera via deras beställningssortiment – och hur kul blir det?

Vi fick en guidning i musteriet som skulle sätta igång på allvar i slutet av oktober, när äpplena skördats och legat till sig. På stående fot utlovades att vi kunde beställa 20 liter opastöriserad must – ett avstamp för vår första hemgjorda cider.

Sedan skaffade vi lite handböcker.

Ciderböcker

De båda översta är på engelska, och inget vidare. De verkar skrivna på 1900-talets första hälft med ålderdomliga metoder och illustrationer. Strunta i dem, fastän omslagen ser så spännande ut.

Den svenska Ciderboken – hur man gör sin egen cider av Stefan Dehlén och Lena Israelsson är tyvärr slut på förlaget. Den fanns dock på biblioteket, och till slut hittade jag den begagnad på nätet. Den är ypperlig. Praktisk och informativ, och därför inspirerande.

Det var i den vi förstod att vi måste skaffa jästunnor, hävert, OC-mätare och jäst medan vi väntar på musten. Dessa tillbehör fanns i en liten butik i Malmö som levererar material till hemmajäsare. Innehavaren var mycket kunnig, vänlig och informativ.

Jästunnor

Nu väntar vi med spänning på äpplemusten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: