Bakom slöjan döljer sig hederskultur och homofobi

Nyutkommen

Nyutkommen

I hederskulturer är homosexuella sämre än djur.

Bland annat därför är hederskultur förkastlig och bör motverkas på alla fronter. Hederskultur är inte enbart förknippad med islam. Det finns muslimer som inte omfattar hederskulturens värderingar, och det finns personer från andra religioner, framför allt kristna (syrianer och romer, t ex.),  som hyllar hederskultur.

I islam finns historiskt belagt en bättre respekt för homosexuella än den som man har idag.
I alla muslimska länder är homosexualitet belagt med straff, ofta dödsstraff. Inte bara homosexuella stenas till döds utan även kvinnor som dragit vanära över sin släkt. Många muslimer har alltså en dålig respekt för HBT-personer med stöd i sitt ursprungslands lag. Kort sagt: Hur länge dröjer det innan vi får se en motsvarighet till Ecce Homo i en moské?Gay kulturhistoria

Det finns arabiska organisationer i Sverige som verkar för ökad förståelse fär HBT-frågor i sin kulturkrets, men de är ännu små och saknar reellt inflytande på frågorna. Deras företrädare vågar sällan framträda öppet med namn eller adress, vilket i sig är ett mått på hur svårt det är att samtidigt vara arab och HBT.

Så var det för länge sedan även i kristen och judisk tradition. Dessa tre religioner har ett gemensamt ursprung i mellanöstern. De kallas ibland för ökenreligionerna. Bokstavstroende och fundamentalister finns inom var och en av dem, och i sådana kretsar är homosexuella icke önskvärda personer.

I den kristna världen har homosexuella kämpat sig till mänskliga rättigheter under de senaste hundra åren. Även i Israel kan man vara öppet gay, och det finns en betydande gaykultur. Mycket av homosexuellas rättigheter har kommit dels genom sekularisering och dels genom liberalisering av kyrkornas ideologier. I varje liten fråga har den kristna kyrkan motsatt sig reformer. Så även nu. Det är just de kristna som motsätter sig äktenskap och adoptioner för homosexuella.

Påven klarar inte ens av kondomer, än mindre bögar. Inte heller kvinnliga präster.

Samhällsutvecklingen har föst de konservativa kristna framför sig, medan kyrkan alltmer tappat sin makt över folket.

Kvinnors frigörelse har varit parallell med den homosexuella. Där det finns kvinnor på betydande poster i samhället har homosexuella också bättre förhållanden.

Det är i detta sammanhang som jag har svårt för burkor, nikaber och slöjor. Inte för de religiösa eller kulturella implikationerna utan för att bakom var och en av dem döljer sig en hel klan med en kvinnosyn och en syn på homosexuella som jag avskyr. Slöjor är mer ett tecken på hederskultur än att de är typiska för islam.

Därför är slöjor ingenting oförargligt. Att respektera slöjor är att visa usel respekt för homosexuella och för kvinnors rättigheter. I hela mitt liv har jag kämpat för att homosexuella ska ha samma juridiska rättigheter och respekteras som alla andra medborgare. När man broderar gay rights now på sin slöja eller slagord för kvinnliga immamer så kan vi börja snacka. Som det är nu så vill jag hellre förorda ett förbud mot slöjor just för att det flaggar för hederskultur.

Jag önskar inget hellre än att jag har fel i denna sak – att slöjor är förenliga med respekt för mig som homosexuell. Men så länge slöjor signalerar homofobi bör de förbjudas på allmän plats precis som bärandet av hakkors och andra nazistiska symboler som inte respekterar judars lika värde. Om det inte redan är förbjudet med de bisarra dräkter som bärs av Ku-Kux-Klan, så bör de förbjudas på allmän plats på grund av sin bristande respekt för personer med afrikanskt ursprung – inte för att KKK är en kristen organisation.

Frågan om respekten för homosexuella är ett bra test på hur sofistikerad man är i sina tankegångar. I invandrarfientliga kretsar brukar även homosexuella vara impopulära.

Kräv en människosyn med respekt för andras kultur, religion och sexualitet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: