Vaccinera sig eller inte – det är frågan

Nu börjar influensavaccinet bli tillgängligt för allmänheten. Sjukvårdspersonal och riskgrupper har redan vaccinerats, och denna vecka ska man vaccinera barn (i Skåne). Därefter kommer de olika åldersgrupperna i stigande ordning vecka för vecka. Vi som fyllt 60 ska vaccineras från och med vecka 50 framgår av Region Skånes utmärkta information.

Många oroar sig för biverkningar av vaccinet, och vet varken ut eller in. Några läkare har gått ut med budskapet att influensan är inte så farlig att det motiverar allmän vaccinering. De tycker inte heller att vinsterna i det enskilda fallet uppväger riskerna med vaccinet. Därför är det förståeligt att många tvekar.

Majoriteten av alla läkare och myndigheter rekommenderar förstås vaccination. Men hur ska man veta om de säger det på grund av de samhällsekonomiska vinsterna eller kanske rent av för att man redan köpt in vaccinet?

Vi börjar med influensans farlighet. Den verkar ordentligt smittsam, och har tömt halva klassrum i skolor där den grasserat. De flesta blir sjuka som av vanlig influensa: feber, huvudvärk, ont i kroppen, snuva, hosta i 3-7 dagar. En del får milda symtom, andra värre. Ett mycket litet antal blir så sjuka att de behöver sjukhusvård, ännu färre intensivvård (= respirator). Av de intensivvårdade är det några få som behöver ecmo, dvs. ett slags hjärt-lungmaskin som syresätter blodet när lungorna inte klarar det. Det är alltså få som behöver denna avancerade vård, men de finns.

I Skåne ligger redan två patienter med ecmo sedan någon vecka – lite oroväckande eftersom epidemin inte tagit riktig fart härnere ännu. De är tidigare ”väsentligen friska” män i medelåldern. I hela Skåne kan man till nöds få ihop 10 ecmoplatser på Lunds lasarett. Då får man ställa in planerad thoraxkirurgi: klaffar, transplantationer, kranskärl osv. får vänta. Behandlingen med ecmo tar flera veckor, kanske månader för varje patient. Alla kommer inte överleva, man räknar med att hälften eller två tredjedelar klarar sig igenom en sådan behandling med livet i behåll. Några kommer alltså att dö, fastän de var helt friska innan, även om de får den mest avancerade vård som finns.

Det är ett olustigt perspektiv som inte finns med i den vanliga influensan som kommer varje vinter. Tidigare friska, ganska unga personer blir dödssjuka. Ju fler som insjuknar i influensa desto fler kommer förstås att bli dödssjuka. I helgen dog en liten pojke på tre år på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. Han hade svininfluensa och tycks ha försämrats i denna sjukdom, men endast en obduktion kan avgöra om det var dödsorsaken.

Därför kan det vara klokt att vaccinera sig även ur ett individuellt perspektiv, man vill ju inte bli dödssjuk ens om risken är liten. Många barnfamiljer tvekar, då de inte är trygga med att vaccinet är ofarligt.

Men riskerna med vaccinet då? De är mycket små. Hysterin i Tyskland och restriktiviteten i Schweiz är inte befogade. WHO gör uppdaterade sammanställningar fortlöpande, och har inte noterat något anmärkningsvärt för någon av de vaccintyper som förekommer. I Sverige har vi Pandremix som tillverkas av GlaxoSmithKline. Vissa har har oroat sig för beståndsdelar (skvalen och kvicksilver) i vaccinet, men all tillgänglig information talar för att de är ofarliga. Miljontals människor har de senaste tio åren vaccinerts med vaccin med skvalen och kvicksilver utan att man märkt några oväntade effekter. Biverkningarna är genomgående milda och risken för att råka ut för något allvarligt är mycket mindre än om man skulle få influensan. Detta gäller även barn, gravida och äldre. Olika argument har framförts för att de ska vara utsatta för vaccinets biverkningar, men de saknar grund. Snarast är det tvärtom så att dessa grupper kan vara de som tjänar mest på vaccination. Så som jag ser det är saken klar: vaccinera dig så fort du kan! Det tjänar både du själv och alla vi andra på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Ett svar

  1. […] Vaccinera sig eller inte – det är frågan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: