Försäkringskassan som koncentrationsläger

Visst kan de allra flesta som är sjukskrivna jobba. En förkylning med 40 graders feber gör det visserligen obehagligt att stiga upp och gå till jobbet, men visst går det. Det kanske inte är nyttigt, risken för komplikationer med lunginflammation och hjärtfel ökar, men kom inte och säg att det inte går! Det finns alltid en restarbetsförmåga så länge man inte är medvetslös.

Just så resonerade man i koncentrationslägren också. Inte slapp man arbeta för att man var sjuk. Arbeit macht frei (arbete är frihet), som bekant.

Slagordet för dagen är istället att långtidssjukskrivningar är skadliga. Arbete skapar hälsa (Arbeit macht Gesundheit).

Skälet till den obarmhärtiga arbetsplikten i koncentrationslägren var inte dåligt ifyllda läkarintyg eller bristande utbildning hos lägerpersonalen. För de flesta av oss är det obegripligt hur man kunde vara så omänsklig. Ändå var många villiga att ställa upp som lägervakter. De flesta hade ett val att avstå, och de flesta var alldeles vanliga människor.

De avhumaniserades genom den ständiga propagandan och den vardagliga verksamheten. Det kändes till slut helt naturligt.

På samma vis är det helt naturligt för Försäkringskassan att avstänga svårt cancersjuka från deras rättmätiga sjukpenning. Helt naturligt för att det står så i lagen. Helt självklart därför att man tolkar lagen så. Lika självklart som att ansvarig minister och lagstiftare hävdar att detta har man ingen aning om.En grupp cancerläkare protesterar i DN.

En 35-årig småbarnsmor, vi kan kalla henne Lisa, fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. Hon fick snabbt återfall i sin sjukdom. Trots omfattande cytostatikabehandling blir Lisa allt sjukare. I somras informerade Försäkringskassan henne om att hon inte kan få fortsatt sjukersättning samtidigt som hon uppmanades att planera för att återgå i arbete. När Lisas läkare förklarade för Försäkringskassan hur allvarligt sjuk Lisa var, fick läkaren till svar att Lisa enligt de nya reglerna anses klara ett heltidsarbete.

Man skulle kunna förledas att tro att dessa exempel är ”olycksfall i arbetet”, men vi kan intyga att så inte är fallet. Tvärtom, vi möter varje vecka flera patienter i liknande situationer.

Man glömmer att göra en rimlighetsbedömning. Är detta rimligt? Är det rimligen vad den allmänna sjukförsäkringen går ut på? Att tvinga svårt cancersjuka att ta ett på arbetsmarknaden vanligen förekommande arbete eller förlora sin sjukpenning. Två veckor innan man dör.

Cancerläkarna skriver att de utgår ifrån att Försäkringskassans tjänstemän gör sitt bästa och att lagstiftaren handlat i oförstånd. Det tror jag är rena dumheter. Politikerna visste mycket väl att detta skulle bli följden när man stiftade lagen. Det påpekade flera remissinstanser. Tjänstemännen kan göra undantag om de vill. Detta handlar om något annat: dehumanisering – man ser inte längre patienterna som medmänniskor.

Det är skamligt. Var finns empatin i lagtolkningen? Har man för ett ögonblick försökt sätta sig in i hur det känns att ha en livshotande sjukdom? Uppgivenheten, ångesten, hopplösheten, otryggheten, biverkningarna av cellgifter, oro för barnen …

Visst kan man kräva att dessa svårt sjuka arbetar. Inte tu tal om den saken. Men vill vi det? Vilken sorts människor gör det oss till?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

4 svar

 1. Ja allt detta är så hemskt och , faktiskt förnedrande mot människan..
  har en arbetskamrat som precis opererat bort ett bröst o ett stort antal lymfkörtlar då cancern hade spridit sig. Allt gick otroligt fort från upptäckt till operation.

  Vid samtal igår satt hon och skrev till FK med en förklaring till varför hon inte skulle arbeta då de inte godkänt sjukskrivningen.
  Här väntas det cellgifter och strålning. Vem orkar arbeta med en sådan allvarlig sjukdom och dessutom flera barn att ta hand om.
  vart är vi på väg???

  • De verkar inte ha något förstånd alls, men framför allt inget hjärta. Jag förstår inte heller varför det inte ringer någon liten klocka i huvudet på handläggarna. De har visserligen ingen utbildning att tala om vare sig juridiskt eller medicinskt, men de skulle ju kunna ha lite vanligt bondförnuft och medkänsla.

 2. Tack Lasse! Ett av de bästa inlägg jag läst i debatten om de nya sjukförsäkringsreglerna. På Expressens startsida kunde man igår läsa ”försäkringskassan slår larm. Hot om självmord efter nya reglerna”… Är det verkligen någon som blir förvånad? Tycker det är hög tid att på allvar diskutera om det är en sådan försäkringskassa vi vill ha och dessutom betalar/betalat för. Ansvariga har dessutom den dåliga smaken att slå sig för bröstet och käckt deklarera att antalet sjukskrivningar minskat drastiskt, då sanningen lika gärna kan vara att sjuknärvaron ökat i samma omfattning, med i vissa fall katastrofala följder. Dessutom frågar jag mig var alla dessa arbetsplatser finns där man med öppna armar står och väntar på att få anställa dessa människor som likt ett under spontant ”tillfrisknat” och därmed blivit utförsäkrade för att omedelbart vara beredda att stå till arbetsmarknadens förfogande.

 3. Det är nog den största politiska tabben hittills. Folk har överseende med mycket men inte detta. Det är ju så fruktansvärt fel, så uppåt väggarna att det inte går att försvara med någon ”arbetslinje”. Det var väl inte det här gänget sjukskrivna och pensionerade som man syftade på när man tyckte att Sverige var lite väl generöst med arbetsbefrielse.

  Sjukförsäkringen har alltid gått med plus eftersom folk betalar in stora belopp i skatt och arbetsgivaravgifter. Sedan får man skit och inget tillbaka.

  Såhär går det bara när tillräckligt många chefer på tillräckligt många nivåer bytts ut mot lojala men inkompetenta ”medarbetare”. Det måste finnas idioter på alla nivåer för att något sådant ska hända. Annars hade man kunnat stoppa det som proposition, lagförslag, regelverk och tillämpning. Nu slog inte stoppet till på någon nivå. Slutsatsen måste bli att chefer på alla nivåer ligger lågt istället för att riskera karriären.

  Patienten i centrum – tjena mors!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: