Sopsortering till Nyår

Till årsskiftet ska samfälligheten där vi bor införa sopsortering. Hittills har vi kunnat slänga sopor så som jag är van sedan sextio år tillbaka. Allt i samma påse. Bortsett från tidningar, tomglas, returflaskor, returburkar och speciella sopor som elektronik och byggavfall.

Men nu blir det andra bullar. Åtta eller elva fraktioner ska vi hålla reda på, och då vet jag inte om kvicksilverbatterier och annt oknytt ingår. Fördelen är att tidningarna och tomglasen kan lämnas i det lokala sophuset, och man slipper köra dem till återvinningsstationen – soptippen som man sa förr.

Och det kommer att göras kontroller:

Varje medborgare har skyldighet enligt lag att sortera

Det går hela tiden rykten om att alltihopa ändå slås ihop och går till förbränning, att batterier hamnar i en depå nära Göteborgs vattentäkt, att elektronikavfall och farliga tungmetaller via mellanhänder dumpas i ”tredje världen”, att eventulla energi- eller miljövinster äts upp av transport-, sorterings- och rengöringskostnader osv.

Men det är inte genom argument man vill vinna mig för miljön, utan genom diktat – sådana som diktatorer använder sig av. Därav benämningen miljöfascister.

Åklagaren yrkade på dagsböter för den 77-åriga kvinna som upptäcktes av en sopspion när hon slängde en gammal stekpanna vid en återvinningsstation i Skara tidigare i år.

Allt för att en aningslös medelklass ska känna att de drar sitt strå till stacken vad gäller att värna miljön och rädda världen.

Det är sådana fascistoida miljömuppar som veckopendlar med flyget till Helsingfors som vill få mig att känna skuld när jag flyger till Kanarieöarna. För de miljökompenserar. Som om planet skulle spy ut mindre avgaser för det. Men jag antar att deras avlat går till att höja priset på semesterresor så att vi i pöbeln inte frestas flyga lika ofta.Min gissning är lika bra som någon annans eftersom det inte finns någon nämnvärd kontroll av hur miljökompensationen går till.

Hur kunde miljötänket gå så fel? Ingen talar längre om rent vatten till världens barn. Tiotusentals barn dör varje dag på grund av förorenat vatten. Inte heller talar man om malaria som skördar miljontals offer men är möjlig att åtgärda. Allt handlar nu om koldioxid, vars betydelse för klimatet är ytterligt oklar. Men så mycket vet man att det knappast är politiskt möjligt att göra något åt. De länder som står för de största utsläppen vill helt enkelt inte. De har gjort en annan analys än miljömupparna. Det framgick i Köpenhamn. Kanske tycker de att industrialiseringen och välfärden är viktigare än ett hypotetiskt hot mot framtiden. Indien, Kina, många u-länder och USA prioriterar inte kampen mot koldioxiden lika högt som Sverige och EU.

Undrar om de sopsorterar i Kina.

Får man besvära med en God fortsättning och ett Gott Nytt År.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

4 svar

 1. Här har vi sopsorterat…..tror ända sedan jag flyttade hit från gbg för 10 år sedan. Röd o grön påse.
  Visst. Tanken kan vara bra för miljön OM det sköts när soporna åker vidare.

  Men lite bök med det hela är det ju allt.

  • Jag skulle vara så mycket mer samarbetsvillig om det infördes med lite större frivillighet, ungefär som med batterier, glödlampor och alla andra nya påfund. Nu känns det mest som ett obehagligt påbud från Storebror.

 2. Ja, sant!.
  Här är det ett himla jobb med som tex glödlampor och porslin. vart slänger jag dem. Här existerar inge grovsoprum och allt sådant måste tas till tippen och slängas för en avgist på 20 kr.
  En struntsumma så, men ska man betala för att slänga en liten kasse med sådant. Och alla äldre. Hur ska de ta sig dit?
  Lite befängt hela ide´n.

  • Tar de verkligen ut en avgift på er sopstation? Här får varje hushåll betala 3-4000 kr per år för att få våra sopor hämtade i samfällighetens soprum. När vi lämnar lysrör, gamla datorer, trädg¨rdsavfall etc. på sopstationen – en mil bort – så är det ingen ytterligare kostnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: