Rabattera Valdoxan!

I ett par tidigare inlägg har jag beskrivit den nya antidepressiva medicinen Valdoxan.

Nu är den ute till försäljning. Några har hört av sig till bloggen i kommentarer till de tidigare inläggen. För vissa verkar medicinen fungera bra. Däremot är den dyr eftersom den inte rabatterats (ännu?). Det är tråkigt eftersom det är en medicin som nog ingen tar för ros skull. Med nuvarande pris kostar den ca 500 kronor i månaden, men många behöver dubbel dos och får då en dubbel kostnad på 1000 kronor i månaden. En tusenlapp som hamnar ovanpå övriga kostnader för vård och mediciner. Det är inte rimligt.

Den myndighet som beslutar om rabatt är TLV – Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. På deras sajt hittar jag ingen information om Valdoxan. Det betyder väl att de inte tagit ställning ännu. De publicerar fortlöpande nyheter om vilka förmåer som beviljats eller avslagits.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

9 svar

 1. Hej! Jag har gått på Valdoxan i drygt ett halvår. Jag kollade med läkemedelstillverkaren Servier när man tror att den ev kan bli rabatterad och fick svaret: tidigast till sommaren. / My

 2. Intressant!

  Det är ju konstigt att man över huvud taget får klartecken att sälja en ny medicin innan man tagit ställning till rabatteringen. Det innebär ju att det blir en ”klassfråga” om man ska få tillgång till den senaste behandlingen. De som har råd får (ännu) en fördel framför dem som har det svårt ekonomiskt.

  Sjukvårdspolitiskt och etiskt tvivelaktigt, för att inte säga skandalöst. Men man vänjer sig tyvärr så sakteliga vid att sjukvården blir alltmer en fråga om att ha råd att betala själv för att få den bästa behandlingen. Långt ifrån den folkhemstanke som jag växt upp med, där det inte skulle finnas några missgynnade styvbarn i samhället.

 3. Hej Lasse. Jag hör att du har din Per-Albin Hansson i bakhuvudet. Men idén om Folkhemmet – det var ett tag sedan? Vad gäller rättvisefrågan och läkemedel så undrar jag om inte den här fördröjningen av godkännandet har just med rättvisa att göra. Hur då? Jo, det tar kanske en viss tid efter att läkemedel släppts innan man ser att den uppfyller kriterierna på att vara ett säkert och värdefullt läkemedel som tillför något eget. Under den här perioden blir väl vi som använder medicinen en slags dyrt betalande försökskaniner! Snarare. Jag tänker på Neurosedyn, tänk om… Förutom den medicinska risken med ett nytt läkemedel så har vi ju det ekonomiska. Ska skattebetalarna verkligen ösa läkemedelsbolagens fickor fulla kanske i onödan? / My på Metrobloggen / Valdoxan.

 4. Ja, om det vore så väl. Anledningen att TLV inte fattat något beslut tror jag snarare beror på byråkratisk tröghet. De ska ta ställning till om läkemedlet innebär någon fördel jämfört med befintliga (billigare) mediciner. Därmed värnar de rimligen om våra skattepengar. Underlaget är detsamma som för godkännandet. De lägger till jämförande ekonomiska aspekter på rabatteringen, vilket inte borde behöva ta mer än några timmar. Nu tar det istället månader. Man anar många och långa sammanträden med folk som inte vet, och behöver fråga om råd …

  Frågan om läkemedlets säkerhet anses nog besvarad i och med LMV:s eller EU:s godkännande.

  Tillsvidare alltså en medicin för oss som har råd.

 5. Fick följande svar från TLV angående rabattring av Valdoxan: ”Hej!
  Det är företaget som marknadsför läkemedel som ansöker hos TLV för att ingå i förmånssystemet.

  För mer information kring om företaget ansökt eller inte ber jag dig kontakta företaget Servier Sverige AB.”

  När jag då kontaktade Servier fick jag följande svar:
  ”Hej!
  Vi har ansökt om att Valdoxan skall ingå I högkostnadsskyddet och jag tror att det kommer att bli det i slutet av September. Det är dock omöjligt för mig att veta säkert.”

 6. Det låter som om TLV är en försiktig myndighet, dock mera mån om läkemedelsföretagens integritet än om att information till allmänheten och patienterna.

 7. Pfft. Försökskaniner. Valdoxan har genomgått alla kliniska testfaser och blivit godkänt av EU. Det är en klassfråga.

 8. Inget preparat är f.ö garanterat säkert.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Post-SSRI_sexual_dysfunction

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tardive_dyskinesia
  http://www.freepatentsonline.com/y2006/0217394.html
  Det senare gäller väl glädjelöshet/avtrubbning som kan förekomma vid användning av SSRI preparat.

  Valdoxan kan ge leverskador f.ö och därför ska patienten åtminstone intitialt få sina värden mätta. Vem betalar dom testerna ? Kanske dom som har råd med preparatet vill betala dom också?

 9. Man vet aldrig helt säkert hur effektiva/farliga nya läkemedel är, Forskningen kan missa mindre vanliga biverkningar, effekter kan överdrivas genom att mörka studier och vice versa: biverkningar kan tonas ned genom lite fingerfärdighet med statistiken.

  BTW: Valdoxan är numera rabatterad, vilket avslutar klasskampen med en seger – för den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: