Gratäng på aubergine, squash och tomat

Som LCHF-are undviker man potatis, pasta och ris eftersom de innehåller så mycket kolhydrater. I början känns det ovant, och det kan vara svårt att hitta bra alternativ.

Här är en gratäng som är lätt att variera, och lätt att göra. Den passar som tillbehör till det mesta: lamm (kotlett, stek …), stekt oxkött (biff, entrecote …) och fläskkött (kotletter …), stekt och grillad kyckling och även stekta fiskrätter. Om köttet är kryddat, så kan man med fördel hålla nere smaksättningen på gratängen och nöja sig med grundreceptet. Vill man ha mera smak så smaksätter man enkelt tomatsåsen med vitlök eller örtkryddor. Persilja är också gott i den.

Ingredienser:

1 aubergine
1 squash
1 förpackning passerade eller krossade tomater
0,5 dl olivolja
salt och peppar

Man skivar en lagom stor aubergine och en lika stor squash i centimetertjocka skivor. Lägg sedan skivorna omlott, av varannan sort i en gratängform. Man kan packa dem ganska hårt så att de sticker upp över formens kant, för de krymper i ugnen.

Slå över en halv deciliter olivolja, ett paket (en burk) passerade tomater och en knapp tesked salt. Peppar efter smak. Man kan blanda i en krossad viktlöksklyfta i tomatsåsen och vilka örtkryddor man vill. Möjligen lite riven ost över, men det går bra utan – blir som en enkel ratatouille (fast utan lök och paprika).

In i ugnen på 175-200 grader i en och en halv timme (1 timme och 30 minuter)! Det behövs så lång tid för att vattnet i grönsakerna ska avdunsta. I halvtid kan man behöva platta till den.

Gott som tillbehör till det mesta. Gör en stor sats och frys in resterna. Om man får lite över kan det vara gott att blanda i en omelett till lunch.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

5 svar

  1. […] Gratäng på aubergine, squash och tomat […]

  2. […] har redan föreslagit en gratäng på aubergine och tomatsås. Den passar till ”exotiska” rätter som har sitt ursprung runt Medelhavet […]

  3. Squash är sjukt gott.

  4. hallå igen!!!
    det här verkar ju underbart gott!!!! aubergine aä favvo hos mig så nu ska jag göra denna!!!!
    tack snälla
    irene

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: