Focus stacking – fokus med staplar

Vit amaryllis

Den här bilden består egentligen av fyra bilder med olika fokus. Genom att sätta samman dem kan man få ett större skärpedjup. Denna teknik används mest vid makro– och mikrofotografering, men kan förstås användas på alla sorters bilder. Tekniken kalla focus stacking.

Här finns en bättre version med högre upplösning. När bilden visas ska man klicka på den med sin markör, som ser ut som ett förstoringsglas, för att se den i full storlek. Den är inte perfekt, bara ett första försök. Med fler bilder än de fyra jag använt kan man få perfekt fokus i alla delar. Nedtill drar stammen iväg åt ett konstigt håll, en artefakt som förekommer i utkanten av stackade bilder. Åtgärdas enklast med att beskära bilden.

Focus stacking kan göras manuellt, t ex i Photshop, men kräver en hel del arbete. Det finns särskilda program som gör jobbet automatiskt. Det jag använt är ett utmärkt gratisprogram CombineZP.

Detta program har även andra funktioner för ”stacks” (på svenska staplar, men det har inte riktigt slagit igenom som benämning).

Stacks kan användas för andra ändamål också. Det är ett utmärkt sätt att utvidga det dynamiska omfånget på fotografier, sk HDR-fotografering.

Det går att få ner nivån av brus i bilder som t ex tagits i svagt ljus. Man använder då flera identiska exponeringar, som då har samma brusnivå, men inte identiskt lika brus. Därför måste objektet vara orörligt. Sedan räknar programmet ut ett medelvärde (average) för varje bildpunkt. Då får den enskilda bildens brus mindre genomslag. Ju fler bilder desto mindre brus.

Inom astronomin kan man kombinera svartvita bilder som tagits med olika metoder i en stack, och sedan färgkoda dem. Det har man t ex gjort med en massa bilder från Hubbleteleskopet. De är helt fascinerande.

Stellar "Eggs" Emerge from Molecular Cloud: Closeup of Evaporating Globules in M16
Source: Hubblesite.org

Läs mer om denna bild här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: