Klimatpanel i blåsväder

Det blåser snålt kring IPCC. Chefen dr R K Pachauri har tvingats ta tillbaka att Himalayas glaciärer kan förvinna till 2035. Det påstod IPCC – FN:s egen mäktiga radiator – i en rapport från 2007. Källan var en populärvetenskaplig tidning som intervjuat professor Syed Iqbal Hasnain. Tidningen hade sedan citerats i propagandamaterial från Världsnaturfonden – WWF. Den intervjuade professorn arbetar numera på TERI, en organisation där dr Pachauri är chef. De har fått rejäla anslag just för att utreda glaciärerna på Himalaya. Det ser inte bra ut.

Rajendra Kumar Pachauri

Nyligen uttalade sig flera auktoriteter på området och menade att det oavsett klimatfrågan skulle ta hundratals år för Himalayas glaciärer att smälta – om ens någonsin. FN ocn IPCC tvingades att dementera sin alarmistiska rapport. När de fick samma kritik 2007 avfärdade dr Pachauri denna som voodoo science. Nu skyller han på att det var andra som gjorde denna bedömning. Det ser inte heller bra ut. Särskilt som hans institut fått pengar för forskning just om Himalayas glaciärer. Som chef borde han ju veta något lite om detta.

Pachauri har gjort en kometkarriär och blivit hedersprofessor i Paris trots en enkel utbildning som järnvägsingenjör. Han är vegetarian, och har kritiserat den västerländska livsstilen som katastrofal för klimatet. Själv har han fått kritik för att flyga härs och tvärs mellan kontinenterna bl a för att bevista cricketmatcher. Han klimatkompenserar inte för sina många flygresor, då han inte känner sig övertygad om vart sådana pengar tar vägen. En överraskande synpunkt från en man som gått i bräschen för utsläppsrätter.

Hur ett sådant påstående om glaciärerna kunnat få en framträdande roll i klimatdebatten under flera år är märkligt. IPCC brukar framhålla att deras rapporter bygger på konsensus från de hundratals forskare och andra klimatologer som ingår i verksamheten. Alla deras rapporter faktagranskas noga före publicering.

Isbjörnarna, Antarktis, Climategate, Köpenhamn och nu det här. Det är mycket nu. Och ingen har väl riktigt lyckats komma överens med någon om i vilket jättehål (algoritm) man ska stoppa tempen (sonderna) för att mäta moder jord kroppsliga temperatur förlitligt. Än mindre hur vi ska räkna ut genomsnittet för flera mätningar över (atmosfären, vindarna, molnen), på jordytan och i kroppen (haven, strömmarnaurberget, glaciärerna, öknarna), över tid. Hon är så stor vår moder jord – vår Gaia.

I opinionsundersökningar ser man att allt färre människor litar på IPCC:s och FN:s klimatanalyser. Det är bra.

De forskare och debattörer som fortfarande tror på hockeyklubbor och AGW bör ges en chans att ångra sig. Om de avsvär sig sina tidigare ståndpunkter före ett visst datum så blir de förlåtna. Annars ska de förlora titlar, akademiska poster, tjänster som TV-meteorologer, medaljer och sin heder på fem år. Som ett tecken på detta ska var och en bära en dumstrut. Tycker jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: