Uppsaladoktor skojade om levande begravd flicka

På sin blogg Jenny W skriver doktorn i juridik Jenny Westerstrand:

Well. I Turkiet har en 16-årig tjej begravts levande, för att hon har haft manliga vänner. Jag tycker förstås att detta är helt jämförbart med sexuella trakasserier av medelklasskvinnor i Sverige och jag ber att få återkomma med en svidande uppgörelse med alla som överdriver dramatiken i att dödas levande. ‘till then!

Citatet är inte taget ur ett sammanhang där det blir lättare att förstå. Många uppfattade det som ett nytt radikalfeministiskt uttalande, vilket irriterade Jenny som menade att kritikerna var en dum mobb.

… folk som knappt har en femårings höjd och spänst i de resonerande fakulteterna

Kan den gamla visdomen ”Mot dumhet kämpar gudarna förgäves” bli tydligare än såhär? – Å då är det dom som är dumma och jag som är Gud.

Hon menar att kritikerna är för dumma för att överhuvudtaget få yttra sig. De borde ha förstått att hon var ironisk, alltså skojade och menade tvärtom. En ironi förutsätter viss spetsfundighet (vitsighet, fyndighet) som tycks saknas i detta fall. Tvärtom ter det sig smaklöst och okänsligt att skämta om en sådan händelse. Om man inte är empatistörd, som så riktigt påpekats.

I DSM-IV kan man studera kriterierna för narcissistisk personlighetsstörning.

Individen uppvisar ett ihärdigt mönster av grandiositet (i fantasi eller beteende), behov av beundran, brist på empati, börjar i det unga vuxenlivet och finns i varierande samband indikerat av fem (eller fler) av följande:

 1. Har en grandios självbild (till exempel överdriver framsteg och talanger, förväntar sig att bli betraktad som överlägsen utan lämpliga meriter).
 2. Är besatt av fantasier om obegränsad framgång, makt, briljans, skönhet, eller perfekt kärlek.
 3. Tror att han eller hon är ”speciell” och unik och bara kan bli förstådd av, eller bara borde umgås med, andra speciella eller högstatuspersoner (eller -institutioner).
 4. Kräver stor beundran.
 5. Har oresonliga förväntningar på speciella förmåner eller omedelbar respons på hans eller hennes förväntningar.
 6. Är interpersonellt exploativ, det vill säga utnyttjar andra för att uppnå sina egna mål.
 7. Brist på empati; är ovillig att känna igen eller identifiera sig med andras känslor och behov.
 8. Är ofta avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på honom eller henne.
 9. Uppvisar arrogans, hotfulla beteenden eller attityder.

Döm själva! Man får hoppas att Jenny W:s persona står långt ifrån Jenny Westerstrands person. Alltså att Jenny W inte heller är på riktigt utan menat som en ironi.

Westerstrand forskar för övrigt under professor Eva Lundgren på Uppsala universitet – ni vet hon som gjorde sensation med sina iakttagelser av ritualmord på barn och analys av könsmaktsordningen. Många menar att hon borde avsättas, men inte rektor.

Genusteoretikerna upphör aldrig att förvåna. Läs mer om genustrumpeten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

3 svar

 1. Aj tusan vilken värld du öppnade för mig – tokfeministerna och deras motkraft. JW är självklart en narcissist. Sorglig situation eftersom hon verkar vara riktigt ordentligt personlighetsstörd. Det enda jag egentligen grubblar över är varför inte människorna runt omkring säger det rätt ut. Att påtala att någon är personlighetsstörd kan väl inte vara förtal/ärekränkning?

 2. Jo, att påstå en sådan sak om en enskild person är vanligen kränkande. Men om personen med sin ställning kan orsaka skada, och själv tagit upp diskussionen så är det väl mer befogat.

  Därför har jag försökt vara artig, och samtidigt låtit läsarna helt pedagogiskt träna sig i diagnostik. Det rätta svaret håller jag inne med. Där bör man nog göra en fördjupad undersökning om man vill diagnosticera personen ifråga. Men resonemanget går ju också att diagnosticera – och mot det finns nog inga invändningar.

  Vill man utvidga sin kunskap så kan man gå vidare och studera närliggande tillstånd som antisocial personlighet och psykopati. Det är mycket intressant.

 3. Lasse!

  Ja, vad kan man om denna doktor i juridik? Inte är hon då någon speciellt god representant för feminismen och genusvetenskapen. Tvärtom, alla som har sina tvivel får dessa bekräftade i kubik av Jenny Westerstrand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: