Vad har Skåne i Bryssel att göra?

Igår invigdes Skånes alldeles egna kontor i Bryssel. Sydsvenskan berättar att det kostar en miljon i hyra. Enligt fattade beslut ska det kosta 7 miljoner årligen att driva med två eller tre tjänster samt en pryo. Om inte de anställda har miljonlöner så borde pengarna räcka till en hel del annat. Man undrar vad. Kanske resor och traktamenten till alla politiker och tjänstemän som nu får anledning att resa ner dit. Man får hoppas att de har som minimikrav att de talar flytande franska, eftersom utbytet av en sådan resa annars blir magert. (OBS detta är ironi. Inte f-n kan de någon franska. Och vad skulle utbytet kunna vara mer än en stunds semester från den påfrestande  vardagen i Regionen?)

Jag talade med en sjuksköterska som var förbannad. Vad har politikerna i Bryssel att göra? Samtidigt som det saknas sängar på sjukhusen och lönerna är lägst landet.

Ja, så kan man tänka, men då måste man lära sig skilja på stort och smått. Bara underskotten för Skånes stora sjukhus ligger på flera hundra miljoner för det senaste året. En halv miljard är felräkningspengar i Regionens budget. Sju miljoner är så lite att det inte ens syns. I alla fall kan man inte se det överhuvud taget i budgeten.

Något brysselkontor finns inte nämnt vare sig i kortare eller långsiktigare planer. Det är ett litet beslut som inte fattas på vanligt sätt. Det är förmodligen grabbarna och tjejen på bilden som hittat på det. Kanske någon närstående som behöver ett flashigt jobb utomlands eller att man själv behövde ett skäl för lite utlandsresor? Ja, vad vet jag. För de krystade förklaringar som framförs för den skånska närvaron i Bryssel kan knappast vara skälet. Vi är redan representerade där via Sydsam, och genom Malmö som har eget kontor i samma hus.

Och så via Regering och Riksdag, förstås. Men de är nog inte riktigt att lite på vad gäller skånska intressen. Det visar historien.

Så vi ser med intresse fram emot att få ta del av vilka som ska få de åtråvärda tjänsterna på kontoret. Och få veta vad de sedan uträttar där. Ett tips vid rekryteringen är att bortse från kompis- och släktband till höga politiker och tjänstemän i Regionen, och istället se till att de åtminstone behärskar franska och engelska i skrift och tal. (Skånska funkar klart sämre därnere.)

Piratpartiet är redan representerat i Bryssel. Vi får hoppas att relationerna till Skånes kontor blir goda.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

Ett svar

  1. […] är en vittfamnande region man hamnat i. Inte nog med att vi nyligen fått eget kontor i Bryssel, nu har Regionen skickat ett fyrtiotal höga politiker och tjänstemän till Kina – närmare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: