Nytt skånskt storsjukhus på gång. Hjälp!

Nu börjar konturerna av Proluma-SUS-processen avteckna sig.

Det är dyrt att underhålla de gamla sjukhusen i Lund och Malmö. På sikt (om några år med 25-50 års avskrivningstid) kostar det mindre än det 20-tal miljarder som beräknats för underhållet, åtminstone på pappret, att bygga ett helt nytt universitetssjukhus, och lägga ner de gamla. Bygga ett nytt, verkligt SUS som ersätter dagens virtuella verklighet (chimär).

Det sa i veckan divisionschefen Bengt Nellgård. Höga ansvariga dementerade med kraft på alla nivåer, och Bengt fick ta time-out, på en mediakurs. Det kan bara tolkas på ett sätt: Han sa vad alla tänker, men ingen vågar yttra offentligt detta valår. Att lägga ner två jättesjukhus garanterar valförlust.

Men att detta är framtiden står nu alltmer klart. En annan höjdare regionrådet Catharina Blixen-Finecke (M) bekräftade:

– Vi ser hela tiden över den fysiska utvecklingsplanen. Saken är på agendan, men hur det ska lösas är inte klart. Jag kan inte bekräfta att det finns några planer på ett storsjukhus.

”Kan inte bekräfta”. Det betyder: jo så tänker vi, men är förhindrade att säga. Transparensen (= insynen – se tidigare inlägg) är lika med noll. Det tycker inte Piratpartiet att den ska vara. Låt istället alla vara med och planera.

Så ett litet grattis till alla oss skåningar! Vi är med sjukhus. Det går ett SUS genom Skåne. Det ska framfödas under de närmaste åren efter valet i höst.

De riktigt gamla sjukhusbyggnaderna i Lund och Malmö har ju redan tagits ur bruk, och ersatts av fula fuskbyggen från 60-talet.

Mina gratistips:

1. Hoppas man kollat in Hvidovre, där köket har måltider a la carte för 650 patienter – gäster. Många andra bra sjukhus finns det.

2. Och lägg allmänna kommunikationer så att man får en terminal för ambulanser, taxi, bussar, spårvagnar, ev. snabbtåg, Pågatåg och taxi inuti sjukhuset, det går faktiskt. Då slipper personal och patienter stå ute i storm, regn och snö för att vänta på sina transporter. En terminal med rulltrappor och hissar så att man lätt kommer dit man ska i detta jättesjukhus. Lägg gärna in rullband à la flygterminaler på de längre gångsträckorna. Rulltrappor är bättre för persontransporter, medan hissar är nödvändiga för liggande transporter.

3. Trösta lundaborna som blir av med sitt sjukhus med ett dedikerat specialtåg från centrala delarna. (Även en ostlig linje vore bra, med grenar söderut och norrut.) Det ska inte behöva ta mer än 10 minuter att vara i sjukhuset. Planera snöröjning och blöta höstlöv redan nu, det blir mindre pinsamt gnäll då. Och täta turer (kvartstrafik!) från 06 till 23. Det är då som sjukvårdspersonal går av och på sina pass. (Extratips: Kolla Arlanda Express med dess stationer inne i flygterminalerna!))

Så kan det nog bli riktigt bra. Kanske Sveriges enda kompletta universitetssjukhus när man samlar de bästa klinikerna från Malmö och Lund. Låt oss inte blicka bakåt och sörja, utan framåt med glädje. Det vore en stolthet för Regionen. Det är verkligen något att glädjas åt – inget att hymla om.

Jag utlyser också en tävling om placeringen. Det har glunkats om södra sjukhusområdet i Malmö. Vilka fler möjligheter finns? Går det att ordna kommunikationer? Expansionsutrymme? Räkna med en kvadratkilometer eller helst mer. Gärna en sjukhuspark också. Det är alltid bra och läkande.

Sjukhus byggs på höjden för att öka närhet mellan travade avdelningar, men på vidden för att ge luft och ljus. Det blir alltid kompromisser. Själv skulle jag föreslå ett mellanting: omväxlande lägre byggnader i två våningar som förbinder större ”höga torn” – kanske som en gammal borg. Kanske skruvade torn för att alludera på turning torso – en turning body – corpus helix medicus (helix = spiral = DNA)?

Så var tycker ni att det ska ligga?

Har ni några fina sjukhus som förebilder för byggnaden?

Skriv kommentarer. Låt oss bli en piratberedning, vi kapar det största ärendet någonsin i Regionen. Vi kan inte överlåta det till ”grabbarna”. De vet inget själva, utan drar bara in  en massa dyra konsulter och arkitektkontor. Inte vågar de vända sig till politiker och tjänstemän heller av taktiska skäl. Och så blir det ett misch-masch av illa koordinerade lösningar och kompromisser.

De behöver vår hjälp!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

7 svar

 1. Föreslår att du börjar leta – inte minst internationellt – efter arkitekter, som specialiserat sig på att rita sjukhus och studerar deras olika lösningar.

  Skapa en konsultgrupp av sjuksköterskor och läkare osv – de vet vad som inte funkar, vad som är viktigt m.m.

  PS Sverige har idag en ny, våldsbenägen demografi, vilket måste beaktas vid utformningen – det måste göras svårt för obehöriga att ta sig in.

  • Well, vi får leta tillsammans.

   Det här med obehöriga är inte oväsentligt, men kanske inte heller det allra viktigaste. Vi vill ju inte ha en bunker med beväpnad vakt.

 2. Varför flytta från Lund? Håll sjukhuset nära läkarutbildningen och forskarna.

  • Förstår hur du tänker. Men så tänker inte de som bestämmer. De kommer nog att flytta professorerna och kandidaterna till det nya SUS, bara sådär i förbifarten. Så utbildningen och forskningen kommer säkert att fortsätta vara nära SUS men knappast i Lund, som dock får behålla resten av sitt universitet och högskola. Alltid nåt.

 3. Den mest effektiva storleken för ett sjukhus är kring 200-300 sängar.
  (Källa WHO’s utredning: http://www.who.int/hac/techguidance/tools/disrupted_sectors/module_09/en/index2.html finns flera linknande från WHO men jag hittar dem inte nu.)
  Både Lund och Malmö har mig veterligen över 1000 sängar vardera i nuläget.
  Nu dubblas det först administrativt och sedan även fysiskt.
  Det pratas mycket om kvalitetssäkring i vården. När ska detta även gälla våra politiker och tjänstemän?

  • Ja, inte är det till följd av kunskap och professionalitet, och inte heller av hänsyn till patienternas väl och ve som dessa beslut fattas.

   Det inser du och jag och några till utan reellt inflytande på besluten.

   Vi kanske inte kan förhindra den förstörelse som all okunnighet och maktlystnad åstadkommer, men vi kan protestera och göra motstånd ”till hvad nytta det hafva kan”.

 4. […] som i patienterna. Professorskollegiet protesterar upprört, precis som de gjorde med Proluma och SUS. Förmodligen med samma resultat: ingen bryr […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: