Moget och nyanserat om sex

Vad är en mogen syn på sex?

Illustration till Kama Sutra

Jag menar inte vad som är ett moget sexuellt beteende utan vad som är en mogen attityd. Motsatsen till omogen eller infantil. Sex på ett begreppsligt och intellektuellt plan.

Enklast kan man nog säga att ett moget förhållningssätt är detsamma som en nyanserad attityd – ett förhållningssätt med gradskillnader.

Exempel på motsatsen är lätta att hitta. De har blivit allt fler sedan 60- och 70-talens liberala våg.

Sex är inte ”det finaste uttrycket mellan man och kvinna”. Naturligtvis inte. Det kan vara mycket annat också. Alltifrån bestialiska övergrepp till överjordiska njutningar, från en lågmäld viskningar till outhärdligt oväsen, röra en, två eller flera personer, vara kommunikativt eller kontemplativt, vänligt eller aggressivt, betydelsefullt eller oviktigt, stimulerande eller tråkigt, överflödande eller torftigt, enkelt eller komplicerat, inspirerat eller rutinerat, kreativt eller taffligt, barnsligt eller vuxet, fokuserat eller tankspritt, nervöst eller frimodigt, mesigt eller kaxigt, överflödande eller ouppnåeligt, generöst eller snålt, rikligt eller bristvara, överraskande eller förutsägbart, välsignat eller förbjudet av kyrkan, vulgärt eller exklusivt, snaskigt eller finstämt, frivilligt eller påtvingat, gratis eller betalt osv. Ni förstår vad jag menar.

Sex kan alltså beskrivas på många sätt och i många dimensioner. Om du lätt kommer på exempel på de flesta egenskaperna ovan, och enkelt kan komma på ännu flera sätt att beskriva sex, då har du en nyanserad syn på saken.

Om du också kan ge exempel mittemellan dessa motsatspar, desto bättre.

Den som tror att alla sexuella övergrepp är lika bestialiska, och inte kan tänka sig att det finns mera bagatellartade övergrepp är onyanserad – okunnig eller omogen. Helt enkelt sexuellt osofistikerad eller dum. Det finns naturligtvis grader både i himlen och i helvetet.

Det är lika enfaldigt att tro att sex automatiskt är underbart. Då har man tänkt för lite på saken. Lika dumt som att tro att sex är motbjudande. En klokare person förstår att sex är lika mångfacetterat som människor. Det finns snälla och dumma, extrema och slätstrukna, glada och ledsna, pigga och trötta … Ingen skulle väl komma på idén att säga att människan som varelse är extremt klok, glad och snäll. Exemplen på motsatsen är ju uppenbara, liksom att de flesta är lite mittemellan.

Vad spelar det för roll? Varför ska vi ha en mogen och nyanserad syn på sex?

Jo, jag tänkte att min generation, som nu börjar bli lite till åren, borde lämna något vidare till nästa generation. Vad har vi för erfarenheter att lära ut på det sexuella planet? Internet och kvällstidningar överflödar av sexuell information. Det är inte alltid så sätt att orientera sig. Hur ska man ställa sig till det ena och det andra? Vad är desinformation, överdrifter, moralpanik, prestationsångest osv. Där är vi vuxna och mogna det naturliga bollplanket. Eller snarare önskar jag att vi vore det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: