Ompröva förtidspensionerna?

Enligt den senaste (mars 2010) statistiken från Försäkringskassan så har ohälsotalet sjunkit ytterligare. Det ligger nu på 32 (sjukdagar per heltidsarbetande individ och år). Som värst var det 2002-2003 uppe i över 40. Det har alltså minskat med en fjärdedel sedan dess.

Ohälsotalet är summan av sjukskrivningar och förtidspensioner (kallas numera sjukersättningar och aktivitetsersättning).

Kvinnor har 38 och män 26 som ohälsotal. Kvinnor är alltså ca 50% mer pensionerade och sjukskrivna än män. Detta trots att kvinnor lever ca 4 år längre. Man vet inte varför kvinnor är mer sjukskrivna. Vissa tror att kvinnor trots allt är sjukare än män, andra (jag, t ex) tror att kvinnor lättare blir sjukskrivna och pensionerade. De hamnar kanske lättare i en offerroll?

Om man betraktar sjukskrivningarna för sig, så utgör de den mindre delen av ohälsotalet. Antalet sjukskrivna har minskat från ca 300 000 till dryga 100 000 (69 000 kvinnor och 44 000 män).

Sjukskrivningarna kostar ca 20 miljarder om året (20 000 000 000), och förtidspensionerna knappt 70. Sammanlagt knappt 90 miljarder – ungefär hälften av vad all sjukvård kostar.

Frågan är om vi kan komma så mycket längre i besparingar på sjukskrivningarna. Vi har redan minskat dem med två tredjedelar. (När kommer applåderna?) Det blir nog allt svårare, allt mindre befogat och allt mer plågsamt (omänskligt?) att försöka få ner dem ytterligare.

Det verkar rationellare att ompröva förtidspensionerna som under lång tid utfärdades på rätt lösa boliner. Om man kan minska kostnaden för dem från 70 till 50 miljarder, så motsvarar det hela sjukskrivningskostnaden. Det skulle inte heller vara lätt eller okontroversiellt, men kanske mer rationellt och mänskligt trots allt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: