Lyrica mot ångest?

Fastän jag nästan bestämt mig för pensionering så är jag nu igång och jobbar ett par dagar i veckan som psykiatriker på en större vårdcentral. Primärvården ska ta över alltmer av den ”lättare” psykiatrin, då den psykiatriska öppenvården är överbelastad med sina 1-2 besök per anställd och dag. Allmänläkarna är också överbelastade, så de kan behöva avlastning aven psykiatriker, tycker de. Och det är där jag kommer in i bilden och på mottagningen.

Hittills har jag aldrig satt in Lyrica (pregabalin), bara förnyat recept där andra läkare påbörjat medicineringen. Det är en ganska ny medicin som ska hjälpa mot nervsmärtor (polyneuropati, herpessmärtor etc) och vissa former av epilepsi. Så långt är alla någorlunda överens.

I Europa och Sverige är Lyrica godkänt även som behandling för GADgeneraliserat ångestsyndrom. Det har blivit en populär indikation (anledning att ordinera medicinen). Läkemedelskommittéerna har börjat bekymra sig för kostnaderna  Lyrica är ingen billig medicin, och förskrivningarna ökar lavinartat. Men kostnaden är inte mitt ansvar, i alla fall inte primärt. Jag har fullt sjå att ens avgöra om medicinen är ett vettigt alternativ över huvud taget.

Men om Lyrica börjar användas lite slarvigare eller ”generösare”, så kallad indikationsglidning, så finns en potentiellt mycket stor målgrupp (marknad!) nämligen alla med ångest eller smärta, som Läkemedelsverket nyligen påpekat. Det kan bli hur dyrt som helst. Bäva månde alla läkemedelsråd och kommittéer! Och aktieägarna på Pfizer kan bli mycket nöjda.

Forskningen om Lyrica och GAD är mager. Endast en studie som bedömer effekten för mer än ett par veckor. Där visade man att den ångestlindrande effekten var övergående för nästan hälften av patienterna. Om man utvecklar tolerans för den ångestlindrande effekten och behöver en allt högre dos vet man därför inte heller.

När Pfizer marknadsförde Lyrica i USA, och hävdade att den hade effekt på GAD så åkte man i höstas på världens hittills största skadestånd/böter för bedräglig marknadsföring – drygt 2 miljarder dollar. FDA har inte godkänt Lyrica som behandling mot ångest.

Däremot tycker FDA i USA att Lyrica är effektivt mot fibromyalgi, men det anser man (ännu?) inte i Europa.

kunskapsläget är inte glasklart. Studierna är för få eller för dåliga.

Det finns fall av överkonsumtion och missbruk beskrivna, men inte påvisade i forskning. I USA klassas det som en ”reglerad substans i grupp V” – dvs. betydligt mindre missbruksrisk än bensodiazepiner.

Biverkningarna och interaktionerna (effekt på andra mediciner) verkar inte värre än för liknande mediciner, vad man kan se än så länge. Några patienter verkar dock gå upp rejält i vikt.

Så till den unge allmänläkare som frågade mig om vad jag tyckte om Lyrica, så hade jag inget bra svar. Varken om effekten på ångest, missbruksrisk eller kostnadseffektivitet. Ibland hjälper det föga att vara specialist.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

48 svar

 1. ”Primärvården ska ta över alltmer av den ”lättare” psykiatrin, då den psykiatriska öppenvården är överbelastad med sina 1-2 besök per anställd och dag. Allmänläkarna är också överbelastade, så de kan behöva avlastning med en psykiatriker, tycker de.”

  Vilken röra! Eller är det bara jag som tycker?

  • Nej, det är du inte ensam om att tycka. Men det stora problemet är att psykiatrin inte sköter sitt uppdrag. Att reformera alla dessa kliniker och mottagningar är en monumental, för att inte säga omöjlig, uppgift. Hoppet står därför till att en privatisering kan skaka om det hela. Men det är ingen liten process, och det är inte självklart att det automatiskt blir bra för att en privat vårdgivare tar över. Men det väcker ett hopp. Men en ny och välfungerande organisation av psykiatrin i Sverige kommer knappast hinna genomföras under min livstid, tror jag. Det tar nog åtskilliga decennier.

 2. Tack för ett mycket bra inlägg om Lyrica.
  Jag kom nyss hem från psykiatrikern. Där diskuterade vi att byta ut xanoren mot Lyrica.
  Först måste jag dock avgifta mig helt från benzo innan insättningen av Lyrican kan påbörjas, men…..
  Börjar känna mig vilsen!
  Har några ggr. tidigare avgiftat mig från xanor. Det är jättetufft!
  Är det värt alla svettningar m.m.?
  Är Lyrican skonsammare och mindre beroendeframkallande?

  Har diagnoserna Bipolär typ 2, GAD och bakomliggande personlighetsstörning.

  • Jättebra att du bestämt dig för att sluta med Xanor. Det är en bra medicin men framför allt för kortare tids bruk, någon vecka upp till en månad. Sedan förlorar den i effekt, och man måste till slut höja dosen till absurda och farliga nivåer för att få samma resultat.

   Det är alldeles sant att det är svårt att sluta med en bensodiazepin som Xanor dels om man stått på en högra dos och dels om man gjort det länge.

   Jag brukar minska dosen var 3-4 vecka. Då hinner kroppen anpassa sig till den värsta abstinensen innan man tar ett nytt steg. I varje steg kan man minska med 25(-50)% av dosen. Ofta är det lättare att minska i början om dosen är hög, och besvärligare att bli av med det sista. Om man mår alltför dåligt så kan man hoppa över en månad och stanna kvar på samma dos under lite längre tid.

   Innan man börjar nedtrappningen så ska man ”stabilisera dygnsdosen”. Det innebär att helt sluta med att ta medicin ”vid behov”. Istället alltid samma dos vid samma tid, helst så jämnt fördelad som möjligt under dygnet. När ångesten ändå dyker upp, är det bra att ha andra medel att ta till, till exempel sådant man lär sig i KBT och Mindfulness. Det är viktigt att bryta reflexen: ångest! – då måste jag ta en tablett. Istället: ångest! – då gör jag en extra andningsövning, extra avslappning, extra fysisk aktivering etc.

   Det kan vara en fördel att gå över på motsvarande mängd (räknat i mg) Xanor Depot (depå = långtidsverkande) om du inte redan har gjort det. Det ger en mjukare variation i blodkoncentrationen.

   Det var några tips. Man ska se en nedtrappning på lång sikt, inte jäkta. Passa på att byta ut dåliga vanor och mönster som ökar ångesten: passivitet, grubblerier och ingrodda tankemönster, social isolering, dåliga matvanor, minska rökning, alkohol och kaffe, omvänd dygnsrytm, och dåliga sömnvanor. Aktivering socialt och fysiskt är en mycket angelägen åtgärd har modern forskning visat.

   Lyrica är ingen ersättning för Xanor. Det går inte att behandla abstinensen av Xanor med Lyrica. Det finns ett fåtal mindre studier som tyder på att Lyrica på kort sikt (under några veckor) kan dämpa ångest vid GAD (se inlägget). I Europa har man litat på dessa studier, men inte i USA. I den enda längre studien var det ungefär hälften som hade ångestlindrande effekt på längre sikt. Min egen erfarenhet är för begränsad. Några patienter beskriver en stor lättnad i början med de första låga doserna. Sedan får de ofta höja dosen. Några går upp rejält i vikt. Lyrica tycks vara betydligt mindre vanebildande än bensodiazepiner, kanske försumbart, men studier saknas nästan helt.

   Lyrica säljs på gatan illegalt, mest bland dem som redan missbrukar andra droger. Ingen vet i vilken omfattning eller varför. Är det bara i enstaka fall? Kan man få en ”kick”? Lindrar det någon abstinens? Allt detta är okänt såvitt jag vet.

   Tyvärr finns inget riktigt bra medel mot ångest. De mest beprövade och med bäst evidens (forskningsstöd) för längre tids användning är SSRI och vissa andra antidepressiva mediciner, Buspar samt behandling med fysisk aktivering (göra något fysiskt som att ta en promenad), KBT, Mindfulness och liknande. Bensodiazepiner fungerar bra på kort sikt, men inte i det långa loppet, då man utvecklar både tolerans och beroende av dem – på ungefär samma vis som med alkohol, som också dämpar ångest för stunden, men är destruktiv på längre sikt.

   Jag önskar dig lycka till med ditt projekt. Det kommer att vara väl värt ansträngningen. Bland annat för att vissa långtidsstudier tyder på att bensodiazepiner på riktigt lång sikt (tiotals år) kan öka benägenheten för depressions- och ångestsjukdomar.

   • Jag är opiat missbrukare och väntar på att få komma in på subutex behandling, kan kanske svara på lite av frågorna.

    Lyrica hjälper mot viss abstinens från opiater och i högre doser kan även ge viss ”kick” blandat med alkohol av vad jag hört, aldrig själv ätit dom mängderna. Jag har fått lyrica av kompisar som fått det på olika beroende centrum o.s.v runt om i Sverige och det hjälper väldigt bra mot mina abstinenssymtom, har jag inga opiater/opioider(subutex i första hand) så fungerar lyrica!

    Trodde aldrig det första gången jag testa när en kompis sa att de kunde hjälpa mot abstinensen men det hjälpte över min förväntan mot smärtan och springet i kroppen.
    Funderar på att snacka med min läkare och se vad han säger om det och kanske klara att komma av opiaterna helt på egen hand vilket inte går för min del utan nått hjälp preparat.
    Med rätt dos lyrica och orudis(tar bort viss smärta och krypningar) så hade jag nog klarat det även om det blir tufft!

    För er som inte vet nått om opiat av tändningar så gör det så ont att du knappt kan gå, en obeskrivlig smärta i hela kroppen speciellt i leder. Kraftig diarré, Frossa och svettningar och det springer i hela kroppen. Känns som man druckit 10 kannor(inte koppar) kaffe men kan inte göra nått av energin man e så rastlös att du vill springa flera mil men du kan knappt resa dej från sängen. svårt att förklara för nån som inte känt känslan men det e det värsta jag varit med om.

    Kalmardamen lycka till med nedtrappningen på xanor har själv varit med om det och det e INTE lätt som du redan vet. Borde kanske kunna testa sätta in lyrican innan för det hjälper mot min abstinens så borde hjälpa mot benso AT också?

    Hoppas det svaret gjorde dej/er något klokare på varför missbrukare köper Lyrica. Och fråga gärna mer om det är nått du/ni vill veta så ska jag försöka svara så fort jag kan!

    Mvh

 3. Tack för kommentaren. Jag har också märkt att missbruksmottagningar gärna sätter in Lyrica, och vet från mina patienter att det säljs vidare ibland.

  Jag betvivlar inte att du haft viss symtomlindring av Lyrica vid opiatabstinens, som säkert kan vara hemsk om man använt höga doser och lägger av plötsligt. Men det mest effektiva är förstås att använda en opiat(-analog), t ex Subutex eller Metadon. Så för en missbrukare kan det nog vara en strategi, men för en läkare finns det bättre alternativ att behandla opiatabstinens. Antar att du håller med eftersom du anmält intresse för Subutex.

  Subutex eller Metadon fungerar dels som underhållsbehandling för den som inte kan sluta och dels som medel att trappa ner långsamt för den som vill avgiftas.

  Vid avvänjning från Xanor bör man oftast sikta på drogfrihet – inte underhållsbehandling eller att ersätta det med Lyrica.

  • Har varit beroende av opiater en längre tid, 3+ år nu. Idag tar jag dock bara subutex(om det inte krisar) i väntan på att komma in i programmet. Jag har även försökt trappa ner under lång tid och sluta helt men det går helt enkelt inte får kraftiga abstinens symtom även om jag nästan e nere i 0.1mg eller mindre i dos.. Just där tror jag att lyrica eller liknande smärtstillande som inte är opiater skulle kunna göra att jag går av det helt? Men det e ju när man först kommit till detta stadium som jag tror det skulle funka.

   Vad hade du som läkare satt in istället för lyrica? Eller du menade subutex/metadon?

   Och jo jag håller med dej om Xanoren menade mest att om hennes läkare ändå tänkt sätta in det istället så kunde de antagligen hjälpt till att lindra abstinens symtomen en del och på så vis överlätta övergången.

 4. Ja, om du var min patient så skulle jag föreslå en fast dos av Subutex till att börja med. En dos som är tillräckligt hög för att du inte skulle ha värre abstinens än nödvändigt. Hellre i överkant än i underkant.

  Sen skulle jag vara stenhård med att den inte ska öka ”vid behov”. Inte för att du genomgår personliga kriser, inte ens nära anhörigs död eller sjukdom, inte heller acceptera borttappade recept eller burkar. Om något sådant inträffar får du komma och hämta dosen med kortare intervall – om du sköter den så kan jag tänka mig allt längre intervall. Jag är inte mycket för piss-prov, som jag anser vara förnedrande och opålitliga. Du har chansen att blåsa mig men även att bygga upp en förtrolig relation. På sikt väljer alla det senare, för det är mycket trevligare.

  När allt känns stabilare, så kan vi diskutera nedtrappning, men det är ingen brådska. Det får ske när du känner att du har marginal att ta den extra ångest som det innebär. Att skapa en sådan marginal innebär ofta många förändringar på det personliga och sociala planet: vänner (byta ut dåliga vänner), relationer (nära relationer som funkar någorlunda), fysisk hälsa (behandla ev. hiv, gulsot, konditionsträning, rätt kost …), psykisk balans (terapi?, konfliktlösning), jobb (eller utbildning), bostad, ekonomi (skuldsanering?), ”ordnade förhållanden” (fängelse som väntar?) … Man kan inte bygga från kaos och ingenting. Man måste ha grundläggande trygghet och lite mening i vardagen och livet först. Livssituationen är viktigare än själva nedtrappningen. Den blir mer som en självklarhet när det andra börjar ordna upp sig.

  Ofta får man dra in andra myndigheter: soc, arbetsförmedling, psykoterapeut, försäkringskassa, kriminalvård osv. Se till att alla drar åt samma håll – har en gemensam behandlingsplan.

  Det kräver tålamod och tid från både behandlare och patient. Men det går.

  Lyrica skulle nog inte ha någon viktig roll i en sådan behandlingsplan. Det känns lite marginellt. Eller?

 5. Jag har haft panikångest i 8 år och har fått konstiga ticks för 2 år sedan….jag vet inte vad det beror på enligt läkarna är det inte toyuretts syndrom utan det är på grund av ångesten. Ticksen är jävligt besvärande och dom kommer när jag är trött och orolig…jag brukar rycka me hela kroppen…små hostar hela tiden och blinkar skit fort hela tiden:) jag äter antidepressiv medel och atarax vid behov….citolopram 60 mg och atarax på 25 mg….nyligen var jag hos psykiatern och han ändrade min medisinering till 150 mg lyricka på morgonen och 150 mg på kvällen dessutom 15 mg mirtezapin eller remeron… nu när jag har sett vad folk skriver om lyrica så blev jag skit rädd att ta dom, så att jag inte ens har vågat prova dom…speciellt när jag jämförde doserna…det är alltså 300 mg per dag och jag är nybörjare….snälla svara, för jag vet inte vad jag ska ta mig till.

 6. Hej

  Det är omöjligt att svara på eftersom jag vet för lite om dig och dina symtom. Skulle behöva göra en egen undersökning och läsa dina tidigare journaler.

  Men tics av den typ du beskriver är inget vanligt symtom vid ångest – tvärtom mycket ovanligt. Därför skulle jag remittera dig till en neurolog för bedömning.

  Det framgår inte om du har kvar din citalopram tillsammans med mirtazapinet. Man kan få för mycket sertonin-aktivitet vid höga doser, Det kan ge krampbenägenhet. I så fall måste man sänka dosen av citalopram, eller mirtazapinet. Men som sagt, jag vet för lite om din situation för att ha någon bestämd åsikt.

  Att pröva med Lyrica är nog inget problem. Det värsta som kan hända är väl att det inte hjälper. Om du är rädd för den höga startdosen så kan du ju ta halva dosen istället. Det är aldrig fel att pröva sig fram. Varje patient är unik.

  Hoppas verkligen att du kan få effektiv hjälp med din ångest – och slippa dina ryckningar.

 7. Hei, jeg har brukt lyrica en kort stund for at hjelpe mine abstinens-symptomer mot Benzo bruk og har hatt utrolig god effekt av den. Vil denne effekten forsvinne og abstinensene mine bare bli værre?

 8. Det vet jag inte. Det finns inga bra studier, men många rapporterar om god effekt vid abstinens av benso. Vad du undrar är kanske om preparaten ”korsreagerar”, dvs att Lyrica fungerar lite som ett ersättningsbenso, och att abstinensen på så vis skjuts upp tills man minskar Lyrica. Det vet man inte heller, men förmodligen inte.

  Efter ca 3 veckor borde din abstinens efter benso vara helt borta. Om man då minskar och sätter ut Lyrica så borde du få lindriga besvär.

  Å andra sidan tycker många att den goda effekten av Lyrica just kommer i allra första början, men sedan går över. Man får helt enkelt pröva sig fram.

 9. Hei og takk for svar. Har man erfaring ved langtidseffekten av lyrica og angst?

  min lege vil ikke hjelpe meg med en nedtrappingsplan da han mener lyrica kan sluttes cold turkey.

  Jeg opplever ekstrem angst når nå jeg nå prøver å slutte.

  Har du et tips til nedtrappingsplan? Jeg står nå på 600mg.

  • Nej, jag känner inte till några undersökningar av Lyrica och långtidseffekt mot ångest.

   Jag har ingen erfarenhet av nedtrappning av Lyrica. Det verkar inte finnas något skrivet om det. Kanske att någon missbruksklinik vet mera. Så jag har tyvärr ingen hjälp.

   En bra missbruksklinik är Maria Beroendecentrum i Stockholm. Du kan säkert maila dem och få ett råd.

 10. Jag lider av en kronisk pankreatit och har ett tillstånd i dagsläget där smärtan är ganska måttlig. för 2 år sedan åt jag höga doser av oxycontin/oxynorm, upp till 100mg om dagen. Men en dag valde jag att sluta och gick igenom ett helvete med abstinens i ca 5 månader. Efter det var jag helt fri från alla smärtstillande preparat i ca 1 år. Tyvärr fick jag sedan en kraftig inflammation igen och blev efter sjukhusvistelsen ordinerad Temgesic då jag vägrade morfinpreparat. Jag har nu ätit temgesic 0,4 mg dagligen i ca 2 år . Men det senaste halvåret har jag blivit så nedstämd och deprimerad, jag misstänker att det beror på att hjärnan vant sig vid medicinen och inte producerar endorfinet som hos en frisk person.. Nu har jag dock bestämt mig för att helt sluta med temgesic för att hoppas att min livssituation ska förbättras psykiskt, jag hoppas också att jag ska lyckas hantera den ständiga smärta jag har pga min sjukdom utan några smärtpreparat.
  Det har nu gått ca 36 timmar sedan mitt senaste intag och jag känner kraftig abstinens… Jag har Lyrica och nitrazepam hemma som jag tänkte använda i hopp om att abstinensen dämpas. Är det ett alternativ eller finns det någon bättre lösning på mitt problem ?
  Jag önskar mig ett medicinfritt liv…

  • Tyvärr är mina kunskaper om smärtlindring i allmänhet, och smärtor vid pankreatit i synnerhet, mycket begränsade. Förmodligen vet du av erfarenhet mer än jag gör, inte minst om ditt eget tillstånd.

   Du borde få komma till en erfaren läkare vid en smärtklinik som är specialiserad på din typ av problem. De har förmodligen många alternativ till opiater att föreslå.

   Själv vill jag inte ens våga mig på en gissning – det vore att kvacka på ett område jag inte behärskar, men framför allt inte har någon praktisk erfarenhet av.

 11. Hej! Intressant blogg och kommentarer. Hittade den då jag sökte info om lyrika, har haft panikattacker senaste tio åren som behandlats med lågdos ssri men i somras slutade jag med dem (stod på 50mg sertralin) för jag o sambon vill ha ett barn till o jag får problem med lusten då jag står på ssri. Tänkte om du hade något tips på annat preparat än ssri då jag nu får börja igen efter nära en månad med nedstämdhet, ökad ångest och nästan ingen stresstålighet. Fick tips om lyrica men efter vad jag läst på olika platser på nätet vet jag inte om jag vågar pröva den. Ssri ger mig magproblem, yrsel, svårigheter att finna ord och sömnproblem. Tack på förhand!!

  Dave

  • Voxra är en möjlighet, liksom det nyligen rabatterade Valdoxan. Du kan se inlägg här på min blogg om dessa mediciner. Där diskuteras också olika erfarenheter av antidepressiva och sexlust.

 12. Har varit i kontakt med missbrukare som medicineras med Lyrica. De har vittnat om hög tillvänjning och att de blir tvugna att köpa extra utöver sina förskrivna doser för att få effekt på företrädelsevis panikångest.

  Andra har upplevt och berättat om att Lyrican i själva verket gör symptomen (ångest) värre över tid. Jag hoppas att läkarkåren blir mer restriktiv med detta så innan konsekvenserna av förskrivningen utretts.

  Annars är risken att vi inte får ett liknande problem som med Concerta/Ritalina som förstört livet för så många efter som det förskrivits utan att de långsiktiga konsekvenserna utretts ordentligt.

  Genvägar är senvägar…

  • Ja, jag kan förstå din oro. Men den räcker inte som underlag för en drogpolicy. Man skulle vilja ha en mer solid grund i form av studier.

   När det gäller Ritalin och Concerta så har jag noterat att allt fler får allt mer utskrivet på allt lösare grunder. Det är nog risk för att situationen från 1960-talet upprepar sig.

 13. Nu ser jag att ni nämnt concerta. Vad anser du om dem Lasse? Min son har fått dem och ätit sedan i somras och på honom har de gjort underverk och han har inte fått några biverkningar. Lite intressant att veta vad du tycker.

  • Många med besvär av ADHD-typ har god nytta av Concerta eller något liknande (Ritalin, Medikinet). Ibland är entusiasmen hos doktorer lite väl stor, och ibland får även andra patienter denna medicin utskriven.

   Men om ni upplever en god effekt utan några biverkningar så kan man ju bara gratulera.

 14. Tack för ditt svar.
  Jag har alltid ställt mig mot att medicinera förut, men allt har en gräns för vad man orkar och när man ser en människa lida själv av alla problem funktionshindret ger.

  Och… vi har fått ett helt nytt liv. Inga vredesutbrott och sönderslagna möbler mm. Bättre koncentration, vilket man ser i sin tur ge en bättre självkänsla.
  Sedan, är klart så undrar man alltid vad medicinen kan orsaka i framtiden. l
  Men just nu handlar det om livskvalitet både för honom och omgivning.
  Sedan har vi en aspekt till. Självmedicinering! Så vanligt och jag kände bara att något behövde göras när han ändå hade förståndet att avstå droger och alkohol trots att han är såpass gammal. Så nu blev valet lätt.
  Ha en bra helg 🙂

  • Jag tycker det låter jättebra att medicinen gör så stor nytta.

   Visst kan man undra vilka effekter denna och andra mediciner har på lång sikt. Det kan man inte säkert veta. Men även om de skulle ha vissa biverkningar så räknar man med att de i så fall är mindre skadliga än det skulle vara att avstå från medicinen. Man får inte glömma att det också har ett pris i mänskligt lidande, försämrad livskvalitet och kanske också förkortad livslängd. I det perspektivet verkar det klokt att ta risken med vissa biverkningar för de vinster som medicineringen innebär. Det gäller för många sjukdomar, t ex: depressioner, högt blodtryck, diabetes, reumatism och ADHD.

   Som du nämner finns även risker med ”självmedicinering” om man avstår från att behandla. Förmodligen börjar en hel del missbruk med en psykisk obalans som man försöker rätta till eller dämpa med någon drog, t ex alkohol, som sedan blir ett självgående problem.

   Så använd medicinen med gott samvete. Det är ett klokt val även när man väger in okända risker.

 15. Jag har en lång historia när det gäller medicinering.
  Men för att göra en lång historia kort så ska jag få en ADD utredning om 2 månader.
  Jag var inlagd på psyk i 4 veckor för ca 4 månader sen efter starka självmordstankar. Och i ca 3 år har jag fått prova många anti-depp mediciner utan verkan. Även ECT behandling utan resultat.
  Men där på psyk fick en läkare en idé att jag kanske lider av ADD. Så jag fick Ritalin Depot utskrivet där (jag fick fylla i ett formulär först och hade mkt höga poäng) den fungerade utmärkt, men sen kom biverkningarna, (kallsvettningar och darrningar samt nedsatt aptit). Då fick jag Sobril 30 mg samt Alvedon 1 g och det fungerade hyfsat mot biverkningarna men det tog lång tid för dom tabletterna att verka och gick ur kroppen relativt fort och fick lite av aptiten tillbaka också.
  Men går det att ställa in Ritalin dosen så man slipper biverkningarna?
  Det sägs att effekten ska hålla i ca 12 timmar, men för mig började dom sluta redan efter 2 timmar och hade ett rent helvete av biverkningarna.
  Jag blev utskriven från psyk då jag mådde bra helt enkelt och då skulle läkaren från öppenvården ta över utskrivning av recept bl.a.
  Men det vägrar han skriva ut då det inte gjorts en riktig utredning för att jag har ADD. Och träffade även en annan läkare som sa samma sak.
  Och jag lider nu av svåra sömnsvårigheter, det kan gå flera dygn innan jag kan somna.
  Jag har även fått Flunitrazepam 1 mg samt Stesolid 20 mg och 2 st Imovane 7.5 mg mot sömnen, utan verkan.
  Och jag känner inte av någonting av Flunitrazepamet. Och i ren frustration (hade inte sovit på 2 dygn) så provade jag ta flera st av dom tabletterna, ca 5-6 st. och somnade kl 9 på morgonen (jag la mig 12 på natten och tog tabletterna kl 3) och vaknade kl 17:00.
  Då jag lider av extrem ångest och är väldigt deprimerad samt starka sjävlmordstankar som blir värre och värre, så är det enda som fungerat hittills Stesolid, men då enbart mot ångest och självmordstankarna. Själva depressionskänslorna finns kvar. Den fungerar snabbt, men går ur kroppen lika snabbt..
  Så min önskan är att få nån annan form av Stesolid/Sobril-liknande preparat som även fungerar mot depression tills jag får min ADD utredning klar och som håller i längre, annars tar tabletterna slut ganska fort.. Annars kommer jag inte orka hålla ut tills dess.
  Och något sömnpreparat som fungerat bäst för dom flesta människor mot sömnproblematik.
  Har även en lång lista där av olika mediciner jag provat mot sömn utan verkan.. förutom propavan, det var den enda som fungerade mot sömnen men fick sådana myrkrypningar så det gick inte att fortsätta äta dom.
  Det här tänker jag skriva ut och ge till min läkare men tänkte att någon annan kanske känner igen sig och har samma problem!
  Önskar er all lycka i framtiden ni som mår dåligt!

  • För att börja bakifrån:

   Sömnbesvär är vanligt vid depression, och erkänt svåra att komma åt med mediciner. De läkemedel som är mest lika Propavan är Atarax, Lergigan och Theralen, som du kan pröva som alternativ om du inte redan gjort det. De kan med fördel kombineras med bensodiazepiner som Flunitrazepam och Sobril. Vissa antidepressiva kan ibland vara bra att lägga till för att kunna sova: mirtazapin och mianserin t ex.

   Nu vet jag inte vilka preparat du prövat och vilka undersökningar som är gjorda, men med så svåra symtom som du har så bör man göra en noggrann utredning även rent kroppsligt och ta prover för att se att det inte är någon annan sjukdom som ligger i botten. För de antidepressiva mediciner du prövat bör man göra ett test av blodkoncentrationen. Man bör även kolla EEG (epilepsitest) och göra en CT (hjärnröntgen).

   Om inget annat fungerar så kan man på inneliggande patienter pröva med intravenös behandling (dropp) av Anafranil.

   Standardpreparat vid svår depression är Efexor (venlafxin), Cipralex (escitalopram) och Remeron (mirtazapin). Medel med annorlunda profil är Voxra och Valdoxan (agomelatin). ECT brukar hjälpa de flesta, men tydligen inte dig.

   Man bör lägga till något stämningsstabiliserande som litium, Lamictal eller Valproat. Där finns även mer ovanliga sorter som Topiramat, som kan prövas. Dit kan väl även Lyrica räknas. En sådan kombination kan också öka den antidepressiva effekten av andra mediciner.

   Många gör som du – sätter allt hopp till en ADD/ADHD-diagnos och behandling med centralstimulantia. Det har dock ingen vidare effekt mot depression, men om du får lindring av det så bör man förstås pröva. Det finns fler olika preparat att välja på. Alla innehåller samma substans men skiljer sig åt i hur snabbt och hur länge de ger effekt.

   Utan att veta så mycket om ditt fall, så tycker jag att det är lite konstigt att du blivit utskriven trots dina svåra symtom med ångest och självmordstankar. Det är en anledning att vara inlagd samt att få genomgå en utredning (t ex för ADD/ADHD) med förtur.

   Du får gärna hänvisa till detta inlägg när du går till din läkare, om det är något du själv tycker verkar intressant av det jag föreslagit.

   I övrigt får jag önska dig lycka till med den fortsatta utredningen och behandlingen. Ge inte upp. Förr eller senare hittar man en kombination av mediciner som fungerar.

 16. PS ang dina frågor om bensodiazepiner

  Om du vill ha ett mer långverkande bensodiazepin så kan det vara värt att försöka med Ictorivil (klonazepam).

  Men din beskrivning av sömnbesvären talar för att bensodiazepiner inte fungerar mot dem. När du tog 5 tabletter kl 03 och somnade 09 på morgonen så var det inte tabletterna som gav sömnen, de hade redan slutat verka efter 6 timmar.

  En bensodiazepin som marknadsförts som effektiv på depressiv ångest är alprazolam (Xanor), men det är nog tveksamt om det finns forskning som stödjer det. Man kan ju pröva ändå, men effekten är inte mer långverkande än för Stesolid och Sobril. Det finns dock en depåvariant som ger lite längre effekt.

 17. Efter jag har ätit tramadol 200mg dagligen i snabbvärkande kapslar i 3 år fick jag tramadol depå 100mg x2 dagligen och fick gå med långdagen värk hela dagarna i ½år hammnad jag på smärtkleniken och fick prova ut Lyrica och efter 2 veckor kombinerat slutade med tramadol .

  Stickningarna försvann sömnlösheten vaknde varannan timma krypningarna och panikuppvakanderna hallisarna av fotsteg försvann och dom små gröna trollerna sedan att klättra på väggarna 20-22 timmar per dygn ..

  Lyrican fungerar bra för mig vid en dos på 2x100mg dag sedan minskade rösterna ifrån min scitofreni otroligt så nedtrappning ifrån opiater bör fungera nervsmärtorna ifrån mc olyckan ligger på samma nivå som med tramadol men biverkningarna försvann sömnen är jätte mycket bättre nu otoligt men sant..

  • Roligt att höra att Lyrica fungerat bra. Att det är bra emot smärtor är vad man räknar med, men att det även minskat dina psykiatriska symtom är mera överraskande.

 18. Vilket bra inlägg! Min sambo ska börja trappa ner från subutex, då han knarkar på det som så många andra som är med i programmet gör. Vi har en dotter på 6 månader. Funkar inte att trycka i sig så man slocknar då. Inte för mig som helt nykter iaf. Han är deprimerad. Kraftig adhd utan medicinering. Torgskräck. Fruktansvärt låg självkänsla ”alkoholistbarn” … Han har nu gått och fått lyrica utskrivet bakom min rygg. Och det märks att han ätit det. Biverkningar, känslokall!! Mer antisocial än vanligt, extremt! Hur FAN kan. hans psykolog skriva ut ngt så beprövat? Är det. så lätt att skriva ut medicin? Stil noct o lyrica, fin. blandning!

  • Aalltså, är det medicinen o döva o gömma Sif från livet som är den enda lösningen? Jag har aldrig känt mig så ensam som nu. Känner mig som en kass mamma som förlåter honom för hans lögner om i om igen. Samtidigt vet jag att han är desperat efter välmående, men missbrukaren i honom väljer att gömma sig bakom piller o vården hjälper till!!! Lyrica är fan inte bra iaf. O att gå komma med i sub programmet utan heroinmissbruk vad är det få? Mutade läkare? Snälla kan någon förklara…

 19. Det låter som om du har det mycket besvärligt, vilket inte är ovanligt när man lever tillsammans med en missbrukare. Du skriver att du aldrig känt dig så ensam som nu. Det tror jag att du ska ta fasta på, och skaffa dig en stödjande samtalskontakt, där du kan hämta kraft och idéer utanför relationen. Psykiatriska mottagningen, mödravården eller soc borde kunna hjälpa dig till en sådan kontakt.

  • Tack för ditt svar. Det finns så många rätt och fel, men du verkar veta en el. Vad har du för erfarenheter av nedtrappning av subutex – ”enklaste vägen” samt lyrica? Vilka alternativ? Pga tystnadsplikt så är jag sim sambo utestängd från dessa diskussioner 😦

   • Jag har nästan ingen erfarenhet alls av nedtrappning från Subutex. Jag tror att jag aldrig träffat någon som varit motiverad för detta. Har man väl fått Subutex så vill man behålla det. Men visst ska det gå. Det är väl ett alldeles utmärkt preparat att trappa ner ett opiatberoende (morfin, heroin, kodein, tramadol och många andra smärtstillande).

    Jag tror att man ska gå långsamt fram. T ex ta bort 10-25% av dosen en gång i månaden.

    Men sedan måste man ha stödjande och motiverande åtgärder också. En AA- eller NA-grupp kan vara ett stort stöd för att ändra sitt liv i grunden. Det är kanske det viktigaste. Att den som ska trappa ner har ett starkt stöd utanför kretsen av familj och vänner.

    Men nedtrappning av beroendeframkallande preparat som opiater och bensodiazepiner är erkänt svårt. Det är svårt att se om patienten är verkligt motiverad eller bara låtsas för att det är praktiskt. Det är lätt att fuska, och få tabletter från annat håll (legalt och illegalt) i smyg. Därför är en förtrolig kontakt mellan patient och behandlare väldigt viktigt, men tyvärr rätt ovanligt i dagens stressade sjukvård och missbruksvård.

    Många behöver i början en inläggning för att stabilisera sin dos, så att man inte fortsätter att ta ”vid behov” vid sidan om.

    Din kille verkad ju ha allvarliga psykiska problem. En del av dem kan vara en följd av droger eller abstinens, men de kan också ha funnits där från början, och måsta nog också åtgärdas om han ska orka ta sig igenom en nedtrappning.

    Det var några spridda synpunkter på vad man kan tänka på. Men varje fall är unikt. Det kan vara alltifrån gatunarkomaner med grov kriminell belastning till välfungerande akademiker med fast jobb eller folk med gott om pengar för att betala avgiftning på privatklinik och privat coach. Det blir väldigt olika från fall till fall och man får skräddarsy en egen vårdplan för varje person. Man får gå igenom vilka resurser som individen har, och som man kan mobilisera i en sådan situation. Finns det några starka vänner eller bekanta som kan vara till stöd? Hur kan man bygga upp en motivation till ett meningsfullt och utmanande liv efter drogerna?

   • Hej. Du är den första vettiga person jag stött på, på väldigt länge. Du har så rätt i det du skriver, om att säga att man ska sluta av ren bekvämlighet. 7e mars fick han lyrica utskrivet, idag har han 6 st kvar, påstår att han har gett bort piller. Det känns hopplöst som sambo med alla lögner. Han har allvarliga problem och tyvärr inget sk skyddsnät. Vet inte vad jag ska göra när lögnerna aldrig tar slut. Jag har förlåtit och blundat till den grad att jag med all säkerhet blivit medberoende. Jag har oxå ett förflutet med benzo samt amfetaminmissbruk, senare hasch, men slutade efter allt rasade. Min man har en projektanställning där många av samhällets utstötta är. Ingen social träning som hjälper. Läste ovanstående kommentarer och tycker du har mycket vettigt att komma med, en sådan själ som du är precis vad vi skulle behöva i vår stad. Han har gått från 24 mg sub till 18, det funkar men varje gång det blir bra så dyker dessa saker upp. Han tycker att jag skär av honom pungkulorna då jag kräver uppsikt över hans sub, då han överdoserat o somnat ”noddat” med vår dotter i famnen. Jag vill inte lämna honom, han behöver någon som kämpar för honom men sedan han fick en läkare på öppenvårdsmottagning psyk så har han.blivit känslokall i elak. Menar att jag vägrar honom lyrica i diverse för att jag ska bestämma, inte för att det påverkar honom så mycket art han blir en robot. Han säger att jag är dubbelmoralisk för att jag tycker att det vore bra.med medicin för hans add. Han säger att jag inget förstår. Å hans läkare skriver ut allt han ber om. Och som sagt, jag är den enda som vet detta, o som försöker hjälpa honom, men min hjälp tar han som ledarskap…. Nu vet jag inte om jag kanske tappade tråden..men detta känns hopplöst!

 20. Det låter som om du har två barn att ta hand om.

  Satsa på 6-månadersbarnet i första hand. Al-Anon har grupper för anhöriga till missbrukare. Där kan du prata med andra i liknande situationer. Det gäller att få perspektiv utifrån på vad du håller på med, om du inte ska bli galen själv.

  Du har inte råd att ge upp eftersom du har ett barn att ta hand om. Men du orkar inte det här på egen hand. Du måste fatta det, och vända dig till någon utomstående. Din sambo har inte kraften att hjälpa dig – tvärtom. Han är en belastning just nu. Det är bra om ni båda förstår det, och inte inbillar er att ni självklart är en tillgång för varandra.

  Han tycker att du är tjatig och kontrollerande samtidigt som han ”jiddrar” med sina tabletter. Det finns en risk för att du är ”medberoende” som du skriver. Han struntar i att ta ansvar, och du försöker göra det åt honom, vilket är omöjligt att göra för en annan människa. Du riskerar att bli för upptagen med honom och hans problem för att kunna ägna dig helhjärtat åt barnet.

  Det är inte självklart att ni ska separera. Det finns ju bra tecken också. Han har skärpt till sig och minskat sin Subutex, vad det verkar. Och han vill nog väl. Men man måste se till hur det faktiskt blir, och den som somnar av droger är ingen bra barnvakt eller fader. På sikt kan han kanske bli det, men inte just nu.

  Tabletter som försvinner eller lånas ut brukar vara ett tecken på överkonsumtion och sviktande motivation. Vägen ut ur detta är inte att du anklagar honom utan att han tar upp det med sin behandlare. Man får göra en ny vårdplan. Men det är inget som anhöriga ska behöva ägna sig åt.

  Mitt bästa råd är att inte fixera dig vid dina känslor för honom, varken de positiva eller de negativa, utan söka stöd utanför relationen. Det är du värd.

  • Tack igen, för ditt svar. Du har så rätt i det du ”säger”, o min mor har faktiskt sagt samma sak. Så jag tror jag ska agera annorlunda from nu, inte stånga mig blodig mer. Inte förvara hans piller o subutex mer. det är som du skrev, om man har viljan så gör man det. Jag kan inte tvinga honom för att JAG vill ha det annorlunda, HAN måste vilja ändra tankesätt. Det gör han inte via mitt ”tjat” o våra bråk. Jag måste helt enkelt släppa kontrollen, o hoppas han tar sitt förnuft till fånga. Önskade att han såg att vår dotter tappat intresset för honom, det gör så ont att se att hon inte skiner upp på samma sätt när han kommer hem. & ont gör det när jag känner att jag inte vågar ha min dotters pappa ”som barnvakt” för att jag inte litar på honom samt att han är så avtrubbad att han inte ser vår dotters behov mer än att byta blöja o ge henne mat. Jag är en väldigt envis tjej med ett nästan sjukligt kontroll behov, men det bästa jag kan göra för vår dotter o för mig, är nog att släppa kontrollen? Låta min man själv välja vad han vill, o fortsätter denna spiral neråt, tyvärr lämna honom, men vaknar han kanske det finns en chans. Jag kan ju inte tvinga honom att börja en öppenvårdsbehandling, det vet jag ju själv, att kommer det inte självmant fungerar det inte ofta. Ha en fin dag i alla fall,önskar det fanns mer psykologer o läkare som har det tänket du verkar agera utifrån.

 21. Precis så. Om han inte kan visa det av egen kraft att han älskar dig och sin dotter, så älskar han er inte. Kanske kan han ändra på det framöver, men många orkar inte det heller. Tyvärr. Fastän de är föräldrar. En del dåliga pappor är svin, några är elaka, några bara lata – alla är upptagna av sig själva och sin drog.

  Vill därför tjata om att skaffa dig stöd utanför. Din mamma verkar vara inne på rätt väg, men kan kanske bli lite ensidigt lojal med dig. Hon är ett bra stöd, men behöver kompletteras med personer utifrån i samma situation, och som vill stödja varandra att ta sig ur.

 22. Hej! Jag har ett flertal ångestrelaterade diagnoser. Bla GAD, social fobi, panikångestsyndrom.. Har även högfungerande asberger.

  Lyrica har hjälpt mig otroligt mycket i min vardag! Jag började lågt och äter nu 550mg per dag. Det hjälper verkligen mot min gad. Jag oroar mig mindre, förstorar inte småsaker (som utan lyrica ofta tillslut slutar i på-attacker. Har inte så mycket mer att säga men vill bara berätta att efter att ha testat massa olika ssri och liknande (som ej gav effekt på mig) så är lyrican otroligt bra. Gör så att jag klarar min vardag 🙂 Skriv ett mail till mig om du vill prata vidare!

  Mvh Alex

  • Roligt att höra att du har hjälp av Lyrica.

   Jag har nästan ingen erfarenhet alls av denna medicin. Några gånger har jag satt in den, men inte märkt någon effekt, i alla fall inte efter en viss tid. På de flesta har vi satt ut den.

   Det betyder inte att ingen har effekt eftersom vi och våra besvär är väldigt individuella.

 23. Hej jag har en fråga till dig lasse. jag har nu fått reda på att jag har adhd och käkar nu concerta. men jag käkar ju även detta

  Lyrica
  Stesolid
  Anafranil
  Stilnoct

  det jag undrar? slår concertan ut några av dessa mediciner. Har känt ibland att Stesoliden inte värkar och även att Stilnocten inte funkar. Är det något du kan svara på

  MVH
  Marcus

 24. I princip ska det inte vara något problem med dina gamla mediciner och Concerta.

  I praktiken så ger Stesolid och Stilnoct allt sämre effekt ju längre man använder dem – man utvecklar tolerans mot dessa preparat. Till slut tar man dem inte så mycket för effekten utan för att slippa obehagliga abstinensbesvär.

  Stilnoct är en insomningstablett och Stesolid är lugnande. Concerta har motsatt effekt, den är stimulerande. Därför blir man nog mindre dämpad när man tar Concerta. De flesta brukar lära sig att parera detta med vilka tider och vilka doser man tar Concerta.

  Undvik Concerta senare på dagen om du har sömnsvårigheter. Bäst är om man klarar sig enbart med en morgondos. Försök att klara dig på så låg dos som möjligt så blir det lättare att sova. Samma sak gäller den lugnande effekten. Man kan behöva minska dosen på Concerta för att Stesoliden ska slå igenom.

  Hoppas de råden kan vara till någon hjälp. Några farliga effekter av att blanda dina mediciner, så kallade interaktioner, känner jag inte till, men de kan säkert uppträda i ovanliga fall. Kolla kapitlen om interaktioner för vart och ett av preparaten, och se om det är något du bör tänka på.

  • Tack så mycket för svar 🙂 har bara en fråga till som jag glömde ställa i min tidigare kommentar: Som du kanske förstår lider jag av psykisk ohälsa men det var bra ett tag men nu när jag började med Concerta kom ångesten och otäcka känslor och tankar tillbaka. Är detta någon biverkning som går över efter ett tag när man går på Concerta eller skall man hitta en ny medicin och sluta med Concertan direkt. Min läkare är så svår att få tag på och jag hittar inget om det på internet. Skall man stå ut dem första veckorna eller skall man lägga av och byta medicin?

   MVH
   Marcus

 25. hej.mår psykisk dåligt varje dag å har gjort i flera år å orkar inte längre nu så vill bara bort från verkligen lite å lyrika är det ändas om hjälper mig å fungerande vardagen.men lokala sköterskor å läkare tar en inte på alvar alls…å det är jättejobbigt på dagarna för vill inte träffa människor alls för känner mig obekväm å blir helt Sverige å börjar skaka å det känns inte alls bra .. så vill ha hjälp snälla. Emil syringen
  801114-5672
  Gamla vägen 50
  46440 åsensbruk
  0728683315

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: