Sorgset SUS och smarta skåningar

Pieter Bruegel den äldre - Krymplingarna (1568, olja på pannå)

Pieter Bruegel den äldre - De Kreupelen (Krymplingarna) från 1568

Bilden visar förhållanden för sjuka och handikappade långt före den nuvarande mandatperioden i Region Skåne. Vi hoppas att det inte någonsin blir så här illa igen.

Det går ju ändå framåt med sammanslagningen av Lunds och Malmös universitetssjukhus, och fram växer SUS – Skånes UniversitetsSjukhus. Personalen har till exempel fått lära sig att transporter av patienter mellan de båda sjukhusen är att betrakta som interna. Det är en väldig skillnad på internt och externt. Eller?

Skulle man inte kunna genomföra detta även för pendlarna i Regionen? Att resa mellan Lund och Malmö är en intern angelägenhet, inte något interurbant – och prissatt därefter med en enkel lokalbiljett.

Lite betänksam blir man även efter Regionens senaste annonskampanj:

Smarta skåningar ställer sig inte i kö för att få en vanlig rutinoperation. De åker till något av de mindre sjukhusen i Skåne där väntetiden är betydligt kortare.

Åk alltså inte till SUS! Ta istället något av de många mindre och externa (!) sjukhusen i Ängelholm, Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Landskrona, Simrishamn, Trelleborg eller Ystad.

Alltså inte till SUS, vare sig till Lund eller Malmö. Inte heller inom SUS, t ex. från Lund till Malmö, utan sikta externt på småsjukhusen, t ex. från Lund till Simrishamn. Så smart kan det göras.

Varför, undrar man. Ska det inte bedrivas någon sjukvård vid SUS? Eller kanske bara en mycket liten och exklusiv verksamhet på detta mycket stora och geografiskt utspridda sjukhus? Eller har sjukhuset bara inte kommit igång ännu?

Detta för mina tankar till skaldens lika svart- som framsynta ord om oss människor.

OBS: Raden Skulle kärlekslöst vi gå och kalla? saknar ett komma före ordet och. Men det är nog tänkt så ändå. Uttrycket gå och kalla betyder alltså … gå, och kyliga/frusna – inte gå och ropa/skrika. Det kan vara bra att veta, inte minst om man tänker deklamera dikten, något jag rekommenderar för de mest skilda tillfällen. Gör då en liten paus före och-et för att undvika missförstånd.

Verner von Heidenstam

Vi människor


Vi, som mötas några korta stunder,
barn av samma jord och samma under,
på vår levnads stormomflutna näs!
Skulle kärlekslöst vi gå och kalla?
Samma ensamhet oss väntar alla,
samma sorgsna SUS på gravens gräs.

Verner von Heidenstam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

6 svar

  • Det framgår att denna kvinna varit mycket sjuk i höstas, och även fått ett missfall medan hon ECMO-behandlades. Däremot nämns inte ett ord om på vilket sätt hon är arbetoförmögen nu. Att hennes sjukdagar är slut innebär att hon i normalfallet, om hon är någorlunda återställd, ska ”stå till arbetmarknadens förfogande”.

   Hon har fått ett brev från FK med förslag om detta beslut, så kallad kommunikation enligt förvaltningslagen. Då har hon möjlighet att framföra sina egna synpunkter innan beslut fattas.

   Jag ser inget klandervärt i detta ärende. Tvärtom verkar det helt ok, tycker jag. Man kan ju inte vara sjukskriven i evighet bara för att man varit svårt sjuk tidigare.

   • Jag gav henne faktiskt the benefit of the doubt – någon som går med rollator verkar inte ”någorlunda återställd” imho. Men – visst är det möjligt att hon filmar…

   • Du har rätt. Jag missade rollatorn. Det visar hur svårt/omöjligt det är att bedöma dessa ”ärenden” på grund av lite spridda tidningsinformationer. Man måste naturligtvis ha en mycket mer ingående information, och helst ha träffat personen ifråga för att ha en vettig åsikt.

 1. Hej Lasse!

  Kul att du uppmärksammat Region Skånes kampanj.

  För att utnyttja resurserna bäst fokuserar våra större sjukhus i Skåne framförallt på akut och högspecialiserad vård.

  För att köerna till de vanliga rutinoperationerna ska bli kortare, och på sikt försvinna helt, är det bra om fler sådana operationer görs på våra mindre sjukhus. Men var man väljer att bli opererad är helt och hållet upp till en själv som patient.

  Läs gärna mer om annonskampanjen och de olika sjukhusens inriktningar på http://www.skane.se/smartaskåningar (där kan du också berätta mer om vad du tycker).

  Vänliga hälsningar
  Anna Möller, kommunikatör, Region Skåne

  • Hej på dig själv Anna

   Jodå. Jag har förstått poängen. Även länkat till era smarta skåningar. Försökte bara göra mig lustig över några av era formuleringar. Beklagar djupt om min komiska talang inte når ända fram till dig som kommunikatör.

   Ska försöka vara både tydligare och roligare i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: