Vad är lycka?

1894 – 1969 – Envar sin egen avatar

-Vad är då lycka?

-Gör du dagligen dina meditationer och andningsövningar?

-Ja, mästare. Varje dag.

-Vad tänker du då, under meditationen när du andas ut och slappnar av?

-Jag tänker ingenting. Bara slappnar av och andas ut genom näsan.

-Utmärkt. I fortsättningen ska du tänka för varje utandning att du fyller kroppen med lust. Först fötterna, sedan benen, knäna, stjärten, genitalia, korsryggen, buken, ryggen, bröstet, axlarna, nacken, hårbotten, ansiktet, halsen, armar och händer – ja, varje kroppsdel du kan tänka på i tur och ordning. Fyll dem var och en med lust, så som du minns att du känt lust vid tidigare tillfällen. Först en i taget, sedan tillsammans. Det är hela hemligheten. Vid din meditation kan du fylla kroppen med lust istället för bara avslappning. För lyckan sitter i kroppen.

-Men är det allt?

-Ja, det är allt. Och ändå inte. Lusten är lyckans förutsättning. Den är mycket lätt att åstadkomma. Andas in – andas ut, fyll dig själv med lust. Men all lust leder inte till lycka. Lusten är som ett regn. Regnet släcker inte törsten av sig självt, lika lite som lusten skapar lycka av sig själv. För att släcka törsten med regnet måste du ha ett kärl att samla upp det i.

-Ett kärl?

-Ja, lyckan måste samlas upp i ett kärl.

-Vad är då detta kärl?

-Det är godheten. Lust utan godhet är inte lycka. För att känna lycka i sin lust måste den styras av godhet i handlingar.

-Hur vet jag vad godhet är?

-Det vet du redan. Att skilja en god handling från en ond kan ett barn göra.

-Så om jag under meditation fyller kroppen med lust, och gör goda gärningar så blir jag lycklig?

-Garanterat!

-Det låter för enkelt.

-Det är enkelt. Lycka är ingenting märkvärdigt. Goda gärningar är inte alltid lika enkelt, förstås. Det kräver ytterligare två egenskaper, det medger jag. Mod och klokhet. Utan klokhet kan du inte avgöra vilken handling som på längre sikt är god. Lust är inte detsamma som livslust.

En handling är god om världen blir lite bättre efter att du genomfört den. Att plocka en blomma är varken gott eller ont. Om du ger den till en vän i kärlek, så blir det en god handling. Om du bara kastar bort blomman så är det en ond handling. Inte stor ondska, men världen blir en blomma fattigare utan att något blir bättre. Liten ondska är också ondska, och hindrar dig att bli lycklig.

-Och modet, var kommer det in?

-Modet krävs för att du ska våga göra det goda. Att inte göra det goda, fastän man vet vad det är, är också ondska. Ibland kräver det mod att göra vad man vet är gott.

-Är det allt? Att känna lust, och att ha mod och förstånd att göra det som är gott.

-Ja, det är inte svårt. Vem som helst kan på detta sätt skapa sig sin egen lycka, redan på en dag, men det tar lång tid att fullända konsten.

-Tack, mästare. Jag ska genast pröva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: