Littorin oskyldig

Aftonbladet har noterat nytt bottenrekord. Det har befäst sin ställning som skandalblaska. Man har tvingat en minister att avgå genom att leta fram uppgifter som kan tyda på att han kanske köpt sex för länge sedan.

En före detta prostituerad kvinna tror sig minnas att det var han fastän hon inte kände igen honom när det ska ha hänt. Först senare när han blev minister och hamnade i massmedia tyckte hon att han verkade bekant.

Förmodligen betalar Aftonbladet bra för sådana tips. Vad kallar man den som köper smutsig information från en fd. prostituerad? Mediatorsk? På nätet har man länge kallat tidningen Aftonhoran, och via webbadressen  http://www.aftonhoran.se hamnar man på Aftonbladet. (I en blogg som publicerats efter detta inlägg förnekar Lena Mellin bestämt att man betalat för informationen.)

Det påstådda brottet är preskriberat, och därför kan Littorin inte dömas även om det vore sant. En anklagad ska betraktas som oskyldig till dess att han dömts som skyldig, och domen vunnit laga kraft. En sådan dom kan inte avkunnas, varför Littorin är juridiskt oskyldig hur det än ligger till.

På nätet trålar man vidare och försöker ta reda på den prostituerade kvinnans identitet. Det är väl inte omöjligt att man lyckas med det. Anta att hon har ett nytt liv, och inte vill bli exponerad som fd. prostituerad. Vad händer då om drevet på nätet börjar förfölja henne? Förstörda möjligheter till en yrkeskarriär? Psykiskt sammanbrott? Självmord?

En minister i skilsmässa, med vårdnadstvist på halsen. Han ska ha givit ett blygt och taffligt intryck på den prostituerade kvinnan, och betalade bra för sig. Anta att det faktiskt inträffat, att det skett i ett trängt läge, när ett äktenskap höll på att haverera. Hur stort är då det moraliska brottet? Om mediadrevet driver ministern till självmord, vad ska man då säga till dennes barn? Att vårdnadstvisten löst sig av sig självt?

Snaskig journalistik, där allmänintresset av ”avslöjandena” inte står i någon rimlig proportion till den skada de kan åstadkomma.

Sen har man kritiserat moderaternas iskalla krishantering för att vara cynisk. Kanske – kanske inte, tycker jag.

Om Aftonbladet inte kan styrka sina kränkande påståenden, så är de åtalbara. Därför har de förmodligen gjort bedömningen att de kan styrka dem om de skulle bli åtalade. De inser att det eventuella brottet är preskriberat, och därför knappast kommer att utredas. Den prostituerade kvinnan vill inte polisanmäla det inträffade.

Littorin och moderaterna har väl insett samma sak. Det blir ingen polisutredning av saken, och Littorin vill/kan inte stämma för förtal.

Hur minimerar man då förlusterna? Littorin måste förmodligen amputeras med hela sin stab. I valrörelsen kan man inte låta fokus hamna på en skandalaffär. Inte så mycket för att frågan i sig är så förskräcklig, men för att den skymmer andra, politiskt relevanta frågor. Är det kallsinnigt mot Littorin? Kanske – kanske inte, återigen. Han kanske inte hade lust att vara med längre. Pressad av ett havererat familjeliv, kanske han inte orkar ta diskussionen med Aftonbladet också.

Ett alternativ hade kanske varit att erkänna och ångra sig på en presskonferens – göra en pudel. Jag tvivlar på att det hade gått att genomföra. Opinionsmässigt är sexköp en alldeles för infekterad fråga.

Slutligen sa statsministern på en presskonferens tidigare idag att Littorin tillbakavisar Aftonbladets anklagelser. Därmed är saken utagerad för regeringen. Den har nu ingen anledning att ta ställning till hur sant Littorins förnekande är.

Om Aftonbladet vill fortsätta att förfölja Littorin är väl tveksamt, och någon officiell utredning kommer det ju aldrig att bli. Littorin behöver aldrig kommentera anklagelserna, urskulda sig, bevisa sin oskuld etc. Han kan i resten av sitt liv helt enkelt bara avböja att kommentera.

Förmodligen det mest barmhärtiga för alla inblandade – regeringen, partiet, ministern, den prostituerade kvinnan, liksom allas anhöriga.

Som vanligt har HAXpiratbloggare Henrik Alexandersson – det mest begåvade inlägget och diskussionen på sin blogg. Det handlar om dubbelmoralen i att driva igenom en sexköpslagstiftning som man privat inte efterlever.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: