Psykiatrin och tomten i Lund

När man kollar hemsidan för Region Skåne så kan man läsa följande:

Regionhuset i Lund kan bli nytt hem för psykiatrin

Psykiatri Skåne har utrett frågan om nya lokaler för den psykiatriska slutenvården i Lund, nu belägen på S:t Lars-området, samt slutenvården i Landskrona. Nu har Regionhuset i Lund visat sig vara ett alternativ.
2010-06-11
Inriktningen har varit  att titta på möjliga platser att bygga ett nytt hus, främst med närhet till den akutsomatiska vården på sjukhusområdet i Lund. Under utredningens gång har även planer på att inkludera den psykiatriska öppenvården vuxit fram, eftersom det finns flera fördelar med att samla verksamheterna.

När Psykiatri Skåne inte hittade någon lämplig tomt prövades alternativet med det före detta Regionhuset på Baravägen. Det bedöms ha så många fördelar att regionstyrelsen nu gett regiondirektören i uppdrag att inleda förhandlingar med Wihlborgs, som är Regionhusets ägare från september 2010.

Man förvånas. Det är alltså psykiatrin som utrett lokalfrågan. Hittills var alla överens om att bygga ett nytt hus på sjukhusområdet. Det står inskrivet i alla långtidsplaner.

Och så hittade ”Psykiatrin” ingen tomt att bygga på. Så olyckligt. Det hade ju kunnat bli något riktigt bra annars. Ett sprillans nytt hus som är specialbyggt för sitt ändamål, och som ligger nära övriga specialiteter – ett önskemål som funnits mycket länge.

Kan ingen hjälpa Pyttet, ursäkta: Psyket att hitta en tomt?

Ett gammalt kontor på andra sidan kyrkogården, och med utsikt över krematoriet, är inget bra alternativ. Alla som arbetat med psykiatri i trånga kontorslokaler med låg takhöjd vet vad jag talar om. Patienterna får panik och ägnar sig åt skadegörelse och eldsanläggning i en farlig och dyrbar omfattning.

Att renovera blir också dyrt. Det ska vara okrossbart glas i fönstren, och rumsplaneringen ska göras om så att det blir överblickbara sjukvårdsavdelningar. Det kommer aldrig att bli riktigt bra. Mycket kompromisser. Skenbart billigt eftersom en gammal uttjänt lokal kan användas, men det äts upp av större kostnader för drift och underhåll.

Det skulle vara intressant att få veta vilka personer inom ”Psykiatrin” som handlagt frågan. Någon förutom P-O Sjöblom, regionens lojala chef? Frågade man någon annan med erfarenhet av psykiatrin i Lund med omnejd? Professorn, kanske?

Och kanske att patientorganisationerna kan få vara med på ett hörn? De kanske har något förslag till bra tomt att bygga på.

Vem vet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

6 svar

 1. Hej!
  Jag har som du förundrat mig över rregionens konstiga styrning och vart pengarna tar vägen, köerna etc. Jag har noga läst alla revisionsberättelser och hundratals protokoll. Frågorna som jag ställt till politikerna har svarats med blaha. Swanstein tyckte jag var oförskämd och Wirödal gav oss beskedet att det lönar inte att protestera; ”Det är den politiska majoriteten som bestämmer….”
  För tjugå år sedan ville M skrota landstingsstrukturen och så sent som 2004 trumpetade Hammar ut att sjukvården skulle befrias från politikerna.
  Var står Piratpartiet? Behålla landstingsstrukturen eller få professionell ledning?
  Du vet säkert om att vi skåningar är var och en skyldiga sisådär 20 tusen spänn för ofinansierade pensionsskulder (22.4 miljarde). Hur skall det betalas? Och varför har Skåne sämst soliditet av alla landstingen (minus 98 %).
  Och varför bildar man ett nytt bolag + kontor i Bryssel när SKL, Sydsam och Malmö stad redan finns där?
  mvh
  Ingvar

  • Ja, man kan undra över landstingets funktion. Tyvärr är det väl alldeles för få som bryr sig om dessa frågor. Man ser inte sambanden mellan å ena sida undermålig administration och politik och å andra sidan den usla vård man får. Och oavsett om man röstar S eller M eller mittemellan så får man samma politik. Man förstår att folk blir uppgivna och känner maktlöshet.

   Piratpartiet tar inte ställning i frågor som skrotande av landsting, men jag personligen tror att det vore bra. Viss specialiserad sjukvård kan förstatligas, och resten tas hand om av kommunerna.

   Pensionsskulderna har utretts ett otal gånger, och man kommer alltid fram till att det är en bedömningfråga eller att allt är som det ska. Revisorernas kritik verkar ingen bry sig om.

   Brysselkontoret har jag redan tagit upp i ett inlägg. Förmodligen är det några höjdares ungar som behöver ett välbetalt och glassigt jobb utomlands. Någon annan anledning till detta patetiska projekt har jag inte kunnat räkna ut.

 2. Har precis hittat din blogg, mycket intressant. Har försökt hitta din epost adress då jag tycker det skulle vara kul att diskutera lite psykiatri med dig, privat psykiatri, flytt osv. Men någon sådan fanns inte på bloggen?

  Mvh

  Ludvig

  • Tanken med bloggen är att sådana diskussioner huvudsakligen ska ske här.

   Om det är något av mer privat karaktär så kan du nå mig på lasse@bjarred.net. Jag har även lagt till mail-adressen under fliken ”Om …”.

 3. Hej Lasse
  Intressant att läa dina kommentarer angående psykiatri i Regionhuset. Vi har barn på en skola alldeles intill Regionhuset och funderar på vad skapandet av ett pykiatriskt centrum kan innebära för skolbarnen och boende i området.
  Vad är din uppfattning – har vi anledning att bekymra oss för barnens säkerhet?

  Mvh
  Fredrik

  • Nej, det tycker jag absolut inte. Psykiatriska patienter är med få undantag fridsamma personer. Det fåtal som är farliga behandlas som regel av rättspsykiatrin.

   Barnens säkerhet påverkas i mycket högre grad av t. ex. trafiksituationen än av psykiatriska patienter. Det är lättare att komma till skada i trafiken.

   Farhågorna som funnits i vissa insändare till tidningar har framför allt rört sexualbrott. Det har jag aldrig någonsin hört talas om skulle vara någon riskfaktor. Dels är det mycket få patienter med sexuella problem, och de brukar inte vara verksamma i närheten av sin behandling. Snarare tvärtom så att de som går i behandling kan nog antas vara mindre bekymmersamma än de som inte är motiverade att söka hjälp.

   Det finns nog inte fler sexbrottslingar bland patienterna än bland de administratörer som jobbade där förut.

   Så barnens säkerhet tror jag inte kommer att påverkas alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: