SD och demokratin

Sverigedemokraterna har lyckats överraskande bra med att få uppmärksamhet för sin reklamfilm inför valet.

Filmen är 30 sekunder lång, och visar hur staten sitter och räknar pengar vid ett bord. Pengarna ska föreställa statsbudgeten, våra skattemedel. En äldre dam med rollator är på väg fram emot bordet med pengar. En grupp kvinnor (?) i heltäckande burkor (?) tränger sig förbi med barnvagnar. Sedan visas en närbild på två handtag till en nödbroms. Det ena har påskriften PENSIONER, det andra INVANDRING. Speakerrösten säger att vi kan välja mellan pensionsbroms och invandringsbroms, och uppmanar oss att rösta på SD.

TV4 har vägrat att visa filmen med hänvisning till att den ”strider både mot radio- och tv-lagens demokratiparagraf och mot YGL:s förbud mot hets mot folkgrupp”. Det har givit filmen extra reklam.

Förklaringen är ansträngd. I en demokrati är det viktigt att ha vida gränser för vad som får diskuteras och på vilket sätt. Att just burkaklädda mödrar snor pengar för pensionärer är ett skruvat sätt att framställa saken. Andra skulle hävda att direktörer med generösa bonusar, politiker med kopiösa pensioner, skattesänkningar eller statsunderstöd till vindkraft satt sprätt på  pensionärernas pengar. Alla har väl ungefär lika rätt eller fel. Att skruva budskapet så att det egna partiet framstår som frälsningen är en del av det politiska spelet. Visserligen fördunklar det bilden av verkligheten, och försvårar diskussioner, men det är ett nödvändigt ont i ett demokratiskt samhälle.

Argumentet att man inte ska ställa grupper mot varandra är enfaldigt. Politik handlar just om att prioritera statens utgifter. Man kan satsa resurser på vård, skola, omsorg, pensionärer, skattesänkningar, miljöåtgärder, bonusar eller invandring. Man måste bestämma hur mycket man vill satsa på det ena eller det andra. Olika gruppers behov måste avvägas mot varandra. Det är det som är politik.

SD ser ut att kunna få en vågmästarroll i riksdagen om det blir tillräckligt jämnt mellan blocken. Det fasar man för på båda håll. Det är något patetiskt över det. Man vet inte hur man ska förhålla sig. Ska de få vara med eller ej? Ska de få annonsera och hålla valmöten, undrar man.

Det är inte bara larvigt, utan odemokratiskt. Själva idén med demokrati är att alla partier ska få göra sig hörda, helst på så likartade villkor som möjligt. Folket fäller sedan utslaget. Väljare kan inte ha fel. Det är tvärtom de som bestämmer vad som är rätt i en demokrati. Därför förtjänar även SD:s väljare respekt. Det är respektlöst att diskutera vilken taktik som vore bäst för att eliminera deras inflytande om de kommer in i riksdagen. Det är fiffel och båg. Man borde resonera om hur man tillgodoser även dessa intressen på ett balanserat sätt. 5% varken kan eller får bestämma vår invandringspolitik, men de hundratusentals väljare som står bakom ska inte bara avfärdas som dumma eller föraktliga rasister.

Att ett litet parti får en vågmästarroll behöver inte vara någon nackdel för demokratin. Det gör att de båda blocken inte reflexmässigt kan ta avstånd från varandras förslag. Denna fula ovana gör ju alla debatter så outsägligt tråkiga och förutsägbara. Oppositionen får i så fall ta sitt ansvar för att fälla regeringen om man får vågmästarpartiet med sig.

I det perspektivet är varken Aftonbladet eller TV4 några demokratiska föredömen. De försöker manövrera ut SD istället för att låta väljarna avgöra. Särskilt obehagligt är det när politisk censur kommer från vänster.

Vart tog de vägen, de stolta utfästelserna om att gå i döden för allas rätt att yttra sin åsikt, även när vi inte delar den?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

6 svar

 1. Jo, väljare kan visst ha fel. Eller vill du t.ex påstå att de människor som röstade fram Hitler inte hade fel?

  • Rätt och fel avgör man utifrån värderingar. Socialdemokrater tycker förmodligen att moderater röstar fel och vice versa. Med dina och mina värderingar så verkar det som om Hitlers väljare misstog sig på längre sikt, då han bl a avskaffade demokratin. Men att tyskarna skulle ha röstat fel där på trettiotalet är omöjligt att påstå när man beaktar den historiska bakgrunden, vad de förväntade sig av sin führer och vilka alternativ som stod till buds. De ville förmodligen landets bästa med sitt val, och röstade i det avseendet rätt.

   Det går inte att fastslå att majoriteten har fel, utan att frångå de demokratiska principerna, eftersom några andra än majoriteten då måste få tolkningföreträde. En upplyst despot eller en aristokrati t ex.

   Därför menar jag att majoriteten inte kan rösta fel i en demokrati.

 2. I mina ögon handlar det inte så mycket om rätt eller fel som om ansvarsfördelning.
  Det är politikernas ansvar att förvalta det förtroende de fått av folket.
  Det är folkets ansvar att välja ansvarstagande politiker.
  Det är medias ansvar att presentera kandidaterna inför ett val så sanningsenligt som möjligt.

  • Där är vi överens. Tyvärr är det långt till en tillfredsställande nivå på samtliga punkter. Det är därför som väljarna väljer fel hela tiden. 😉

 3. För mig ser motparterna till SD ut att vara onda och odemokratiska. Läskigt att se 2010. Jag hade föreställningen att vi var de mest ödmjuka och självkritiska i världen. Troligen är det en del andra saker vi också är som ställer till det för oss eller kanske just det. Det finns i princip ingen som helst rasism bland svenskar ändå tror den vanliga svensken att det är jättemycket rasism i Sverige och att det måste bekämpas med alla medel. Jösses!

  • Jag håller med. Rasism hos enskilda individer tror jag är mycket ovanlig. Däremot finns det en strukturell ”rasism” (främlingsfientlighet eller skepsis) i bredare grupper, när det gäller facken och arbetsmarknaden eller krogvakter t ex.

   Det blir lite av att sila mygg och svälja kameler med nuvarande politik, där man inte får tala om de reella problemen och kostnaderna med invandring. Att sopa det under mattan tror jag är livsfarligt på sikt, och skapar en grogrund för främlingsfientlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: