Till hösten kan man behöva ett alternativ till stekt potatis. Där är rotselleri en möjlighet. Visserligen inte helt fri från kolhydrater (4-5 g/100 g), men mycket bättre än potatis (16 g/100 g). I övrigt gör man som till vilken pyttipanna som helst.
Skala och tärna rotsellerin. Bryn den på hög temperatur i smör i ca 10 minuter, tills den är lagom genomstekt och mjuk.
Varmhåll den i ugnen, och stek svamp och lök för sig på lite lägre värme. Ta god tid även här. Steker man för snabbt så hinner inte löken mjukna, och ge sin sötma till anrättningen. Skälet till att steka i två omgångar är helt enkelt att det kan bli svårt att få plats med allt på en gång i pannan. Har man mindre portioner, så kan man steka först rotselleri och sedan svamp på hög temperatur. Sänka värmen och tillsätta löken. Annars slår man tillbaka sellerin när det andra börjar bli klart.
Salta och peppra efter behag. Klipp gärna persilja över. Har man färsk timjan i trädgården, så passar den bra att strö över.
Funkar även som tillbehör till fisk, fågel och kött. Utmärkt till vilt såhär till hösten. Och så kan man förstås ta kantareller eller vilken annan svamp som helst. Även när det gäller rotfrukterna så kan man även ta persiljerot eller palsternacka. Kolla i kolhydrattabellerna, så att det blir lagom.
Passar även bra för vegetarianer.
Läs även andra bloggares åsikter om LCHF, svamp, trattkantareller, kantareller, pyttipanna, rotselleri
Filed under: Mat & recept | Tagged: kantareller, LCHF, pyttipanna, rotselleri, svamp, trattkantareller |
Lämna en kommentar