Region Skåne i Kina såväl som i EU

Det är en vittfamnande region man hamnat i. Inte nog med att vi nyligen fått eget kontor i Bryssel, nu har Regionen skickat ett fyrtiotal höga politiker och tjänstemän till Kina – närmare bestämt till världsutställningen i Shanghai – kallad Expo 2010.

Syftet med Region Skånes medverkan är att marknadsföra Skåne och under perioden 21-24 oktober kommer regionen att vara representerad i den svenska paviljongen. Fokus kommer att ligga på innovationskapacitet, cleantech, rörlig bild och kommunikation. Det regionala perspektivet under seminariet stod Cecilia Gyllenkrok-Borgström och Camilla Greiff för. De arbetar som projektansvarig respektive projektledare för Region Skånes arbete med Expot.

Jag tycker att det vore intressant att höra ifrån någon intern läcka/informatör hur Brysselkontoret  bemannats, och vilka som fick följa med till Kina. Vilka relationer de har formellt och informellt till de stora makthavarna i Regionen.

Då skulle man nog få en rätt komplett bild av den reella makten i Skåne, de inbördes relationerna, och successionsordningen. Men vem har den personkännedomen att man kan reda ut alla dessa samband?

För vad har de där att göra egentligen. Jo, jag förstår att Kina är en viktig partner i den internationella handeln. Men på vilket sätt är det Regionens fråga? Ska vi importera mer varor därifrån så behöver vi nog inte göra PR först. Det är bara att beställa.

Eller planerar Regionen att lägga ut verksamhet i detta låglöneland?

Finns det någon substans i delegationen med förberedelser, konkreta ärenden, kulturkompetens, tidigare kontakter, språkförmåga – eller är det bara en resa där man ska glassa – en belöning för lojala chefer på lite högre nivå?

Det vore roligt att veta. Det är ju ändå vi skattebetalare som står för traktamenten, lön, flygbiljetterna och de dyra hotellen för dessa bjudresor. Kanske hade vi haft mer nytta av studieresor till mera näraliggande områden som Lund, Malmö, Rosengård och Vellinge. Där finns det ju en del att göra också. Rent regionalt, alltså. Men det är förstås inte lika spektakulärt.

Även bjudresor med långsökt motiv är granne med korruption.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

2 svar

  1. Jo, nog känns det väldigt nära ”Starke man” som visas på SVT.

    • Ja, fast i en mera grandios skala. Man har ju 3-4000 tjänstemän förutom all ”operativ” sjukvårds- och kommunikationspersonal. Det ger fler möjligheter till intriger än i Svinarp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: