NaNoWriMo: skriv din roman nu i november.

NaNoWriMo betyder National Novel Writing Month – på svenska: Nationell RomanSkrivarMånad. Det är ett projekt som har pågått sedan 1999. Varje november antar deltagarna samma  utmaning. Man ska under november skriva en roman på (minst) 50 000 ord. Man börjar idag, den 1 november, och ska lägga ner sin penna senast den 30 november.

Första gången var det 21 amerikaner som antog utmaningen. Nu är världen full av nationella romanskrivargrupper, och förra året skrev 170 000 personer tillsammans ca. 2,4 miljarder ord.

Det finns en svensk filial till den officiella NaNoWriMo. I Sverige hittar man varandra även via Facebook och vissa skrivarbloggar. Den amerkanska officiella hemsidan finns förutom på engelska även på spanska, franska, tyska och holländska. På de svenska bloggarna och på Facebook kan man få hjälp att registrera sitt alster på den amerikanska sajten, där man dag för dag laddar upp det man åstadkommit. Då deltar man officiellt, och alla kan se hur många ord man skriver från dag till dag.

Det finns en särskild avdelning för unga författare under 18 år.

Och det finns ett motsvarande projekt för den som istället vill skriva ett manus för scenen, film eller TV: script frenzy som går av stapeln i april.

En av upphovsmännen bakom projektet, Chris Baty, har skrivit en bok med anvisningar om hur man kommer igång, och kommer i mål. På engelska: No plot – No Problem – A Low-Stress, High-Velocity Guide to Writing a Novel in 30 Days. Ungefär: Ingen handling – inget problem. En guide till att skriva en roman på 30 dagar utan att stressa men fort. Hans poäng är att det viktiga är att skriva, och skriva regelbundet, varje dag. Resten ordnar sig under resans gång. Har man inget uppslag till handlingen (”no plot”) så går det också.

Det finns fler sådana böcker publicerade på engelska. Book in a Month: The Fool-Proof System for Writing a Novel in 30 Days (Bok på en månad. Det idiotsäkra systemet för att skriva en roman på 30 dagar). Om hur man trots förkylning, familjeproblem, dubbla jobb, bristande inspiration, slöhet och odisciplin får sin bok skriven på en månad. Mycket hoppingivande och amerikanskt i ordets bästa bemärkelse.

Det är inte så vansinnigt som det låter. De flesta som tycker att de bär en roman inom sig hindras av just det motståndet, att faktiskt sätta sig ner och skriva. Även de dagar man saknar inspiration, eller till och med saknar tid. Så brukar publicerade författare också uttala sig om den viktigaste förutsättningen för att kunna skriva.

Det finns skrivarskolor även på svenska. Kanske inte lika entusiastiska, men bra ändå. Bra böcker (här, här, här), kurser och sajter.

Det är många som går och ruvar på att skriva. Enligt en undersökning så mycket som var tredje svensk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: