Tidernas största bedrägeri –

tio miljarder om året förskingras – redan nu i en kommun nära dig

Vid det uppmärksammade helikopterrånet blev bytet 37 miljoner. Det tyckte man var mycket då.

37 000 000 kronor respektive 10 000 000 000 kronor – det är skillnad. Återspeglas den i det mediautrymme som ägnas åt dessa kriminalfall? Knappast.

Detta har framkommit vid polisutredningen av Försäkringskassans utbetalningar av assistentersättning enligt LSS. ”Ovärdigt fusk” skriver DN i sin huvudledare. Det är en bagatelliserande formulering. Det rör sig snarare om organiserad brottslighet och försäkringsbedrägeri.

I media undviker man att gå in på detaljer. Jag antar att det beror på att i de tre fall som hittills fått sin dom så var samtliga inblandade irakier. Man vill inte ge en osympatisk bild av invandrare. I två av de här fallen var en nyckelperson imam i den muslimska församlingen i Halmstad. De simulerande personerna var landsmän som anställt sin familj och släkt som assistenter via skumma vårdbolag, ägda av imamen och hans söner.

En familj kunde komma upp i en sammanlagd månadslön på 170 000 kronor – betydligt mer än statsministern. Kaninmannen II dömdes till 3 år och 5,7 miljoner i skadestånd samt utvisning. Imamen klarade sig undan med ett år och tio månader, och hans båda vuxna söner som också jobbade i assistansbolaget fick villkorliga domar. Sammanlagt dömdes åtta personer i detta ärende.

Den första kaninmannen dömdes tillsammans med sin far till vardera tre års fängelse för grovt bedrägeri, modern och systern fick villkorliga domar. Bedrägeriet omfattade drygt 4 miljoner. Kravet på utvisning avvisades.

Detta blev upptakten till en större genomgång. Man tror att en tredjedel av de 40 miljarder som varje år betalas ut kan vara bedrägeri – ”fusk”. Assitentersättningen kostar ungefär lika mycket som hela försvarsbudgeten – storleksordningen 30-40 miljarder om året. En tredjedel, som är polisens uppskattning, skulle alltså bli 10-15 miljarder. Tiotals nya ärenden är under utredning.

Därmed är det inte bara en polisiär fråga, utan också en politisk komplikation. Nu har regeringen bett Statskontoret utreda vad som kan göras. Det har man utrett tidigare också utan att något hänt, men nu kanske uppmärksamheten framtvingar åtgärder av mer kraftfullt slag. Vi får inte nöja oss med tomma ord den här gången. Politikerna lamslås även av att kostnaderna för denna i grunden angelägna reform har accelererat oväntat snabbt. Från början kostade de ”bara” en handfull miljarder. Nu – femton år senare – beräknas kostnaderna alltså vara 30-40 miljarder, och snabbt stigande.

I ett av de dömda ärendena fanns i princip inget medicinskt underlag. En helt normal hjärnröntgen samt en undersökning som inte kunde fullföljas för att patienten var för stökig. Försäkringskassan litade på familjens och imamens uppgifter om att mannen var CP-skadad sedan förlossningen och gravt handikappad. En neurolog behöver ca 2 minuter för att avslöja bluffen. Så varför har man inte krävt intyg från en specialist?

Det ter sig konstigt för oss vanliga läkare som kan få slåss för att nyopererade patienter ska få vara sjukskrivna en vecka eller två. Varje vecka sitter allmänläkare på vårdcentraler och kompletterar något eller flera intyg som inte ansetts tillräckliga för att ge sjukpenning eller sjukersättning. Försäkringskassans ständiga krav på alltmer utförliga intyg har blivit ett miljöproblem för läkarna.

Varför då detta lättsinne när det gäller LSS och assistansersättningar? Stora kostnader som ska betalas livet ut går igenom utan större kontroll. Det borde väl vara självklart med specialistintyg från två oberoende kliniker, samt att intygen förnyas med jämna mellanrum. Tillstånden kan ju förbättras eller försämras och kräva mer eller mindre assistans.

Att anställa familjemedlemmar så att en hel familj kan ha som enda försörjning att vårda en av medlemmarna är en speciell lösning. Det kan vara befogat i vissa fall, men man bör naturligtvis kontrollera det extra noga, eftersom insynen från utomstående blir minimal. Upprätthålls en rimlig vårdkvalitet? Förekommer det någon vård över huvud taget, eller är det som i bedrägerifallen, att deanställda visserligen får lön, men vistas på annan ort eller i ett annat land än den hjälpbehövande.

Jag tror också att det är dumt att mörka ”detaljerna” i dessa ärenden. Tipsen från allmänheten blir bättre ju mer information som kommer ut. Att förtiga etnicitet är inget sätt att minska fördomar mot invandrare. Det har tvärtom framförts som en förutsättning för bedrägerierna att den påstått hjälpbehövande just är en nyanländ invandrare som inte har någon tidigare sjukhistoria eller journal här.

Tvärtom kan vi som är ”allmänheten” med fog  känna oss förda bakom ljuset när man inte berättar hela sanningen. Det är ändå vi som ska betala kalaset. Inte bara de falska assistenterna, utan även de omfattande utredningarna och rättsprocesserna samt åtföljande fängelsevistelser. Bara advokatarvodena handlar om mångmiljonbelopp.

Många kommer med rätta att uppröras över bedragarna. Det går inte att sopa under mattan i dessa informationstäta tider. Medias lama försök fördröjer processen men ökar också ilskan.

Min besvikelse är ändå störst vad avser Försäkringskassans handläggning. De har fått vårt fötroende att hantera stora skattepengar som ska gå till dem i samhället som har det svårast. Att missköta det uppdraget slår mot de svagaste.

Om pengarna hade använts korrekt, så hade vi haft råd med t. ex. en värdig äldrevård. Man får mycket personal för 10 miljarder,  30-40 000 undersköterskor på heltid. Det skulle göra skillnad. Det är bokstavligen en hel armé.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

11 svar

 1. Som tyskarna säger: Die dumme Schweden!
  Klockrent! Tack Lars för att du försöker väcka oss.

  Ingvar

  • Ja, tillit till varandra och ömsesidigt förtroende är ett dyrbart kapital som man mödosamt bygger upp i relationer och i ett samhälle. Att vara godtrogen är något helt annat, även om det på ytan är ett snarlikt fenomen, så är det i grunden raka motsatsen. Det är ingen tillgång, bara en social variant av enfald. Något som riskerar att förstöra det gemensamma förtroendekapitalet.

   Ju fler sådana affärer som denna desto lägre vilja att betala skatt för dem som faktiskt behöver hjälp.

 2. Hihi jag borde skriva är istället. Går det att flytta saker? 🙂

  • Ska se om jag kan lista ut hur man gör.

  • Det verkar inte finnas något enkelt sätt att flytta kommentarer till ett annat inlägg, så jag avstår. Vi får skärpa oss i fortsättningen. De som är intresserade får helt enkelt gå till inlägget God demensvård … och läsa våra kommentarer där.

  • Bra inlägg Lasse. När jag skrev mina inlägg igår/inatt så hade jag tyvärr inte läst denna tråden. Jag ser att du har lösningar på problemet.

   Kontroll på att det är ett behov initialt och kontinuerligt. Samt då kvalitetskontroll.

   Det du skriver angående invandrare utan en sjukhistoria här i Sverige är en grund i problemet. Då ställer man ju extra krav i de fallen. Initialt, kontinuerligt och kvalitetskontroller på vården. Det är där modet faller. Vi har alltid ställt så otroligt mycket lägre krav på våra nya svenskar. Det är precis tvärtom det skall vara.

 3. Hej!

  Jag tycker detta inlägg är lysande samtidigt som det pekar på något skrämmande. Jag skulle uppskatta mycket om du skickade in det som debattinlägg till några av våra större tidningar. Då har du ju chans att påverka och att nå ut på ett helt annat sätt.

  Snälla gör det!

  Vänligen
  /Carina Olausson (som ogillar orättvisor)

 4. Hej!

  Jag tycker detta inlägg är lysande samtidigt som det pekar på något skrämmande. Jag skulle uppskatta mycket om du skickade in det som debattinlägg till några av våra större tidningar. Då har du ju chans att påverka och att nå ut på ett helt annat sätt.

  Snälla gör det!

  Vänligen
  /Carina Olausson (som ogillar orättvisor)

  • Hej Carina

   Tack för kommentaren. Tyvärr är nog intresset för en sådan artikel obefintligt – av skäl som jag beskriver i inlägget. Det är en viktig del av detta problem, att det är tabu att tala om, på grund av att det kan ge en negativ bild av (vissa) invandrare.

   Du får gärna använda min text om du vill försöka att få den publicerad i någon papperstidning. Du får inte bara fri copy-right, utan även behålla hela arvodet själv om du skulle lyckas få någon att trycka inlägget.

 5. Jag tror (delvis) att de kommer att granska och straffa nu och framöver. Orsaken är att jag har tolkat lite inside info från FK så. Bakgrunden till att det blir fart kan vara att när det gäller mycket pengar så brukar förmåner som grupper har stå tillbaka lite. Alltså när det gäller ekonomiska brott. Pengar är viktigare än individen 🙂

  Som kontrast kan man ju se hur FK jagar med blåslampa när det gäller småsaker och har ju även sina stickprovskontroller. Jag hoppas att FK internt fått svidande kritik och jobbar stenhårt på att åtgärda problemen.

  • Låter ju bra i så fall om de skulle bli lite strängare när det gäller ersättning till assistenter. Men det är oroväckande tyst i massmedia, och då brukar politiker och chefstjänstemän slå sig till ro. Så jag tar inget för givet.

   Jobbar lite nu igen. Har just fått tillbaka ett 50% intyg på en långtidssjukskriven patient, eller rättare sagt en begäran om LOH, som jag fyllde i på en ledig kvart. Kändes helt meningslöst eftersom jag bara upprepade information som de redan sedan länge hade, efter år av rehabmöten och intyg. Det känns som ett lotteri om de ska besluta i enlighet med min rekommendation eller ej. Men jag har vant mig. Därtill nödd och tvungen.

   Silar mygg och sväljer kameler såvitt jag kan se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: