Kylan bevis för uppvärmning – skaffa värmepump!

Varför blir vintrarna kallare om det pågår en global uppvärmning?

Det frågar man sig i dagens nummer av Sydsvenskan.

Svaret menar man är NAO, den negativa nordatlantiska oscillationen. Med detta menas att det blåser kallt från Nordpolen. Det har blåst ovanligt mycket från Nordpolen på de senaste åren. Det har varit ovanligt kallt, skulle man också kunna säga, men det låter ju inte lika vetenskapligt som negativ nordatlantisk oscillation. Och så kan man ju inte ha det som förklaring till att det blåst kallt på sistone. Det blir ju ett cirkelresonemang.

Men vad beror då NAO (kylan) på? Metereologen blir inte svaret skyldig. Den beror, lite otippat, på uppvärmningen.

Paradoxalt nog handlar det om att de stigande globala temperaturerna kan göra vintrarna kallare.

De högre temperaturerna gör att ismassorna i Berents hav norr om Skandinavien minskar. Därmed blir de lägre luftmassorna över havet varmare.

Det kan i sin tur kan orsaka kraftiga avvikelser i de atmosfäriska luftströmmarna.

Enligt forskarnas avancerade datakörningar leder detta till kallare luft över Nordeuropa och norra Asien.

Det kan bli tre gånger så vanligt med extremkalla vintrar i dessa områden, skriver de i senaste Journal of Geophysical Research.

Både Potsdaminstitutet och tidskriften är välrenommerade, konstarerar SMHI:s Per Kållberg.

– Så det finns all anledning att ta deras datasimuleringar på allvar.

Verkligen?

Vad är en datasimulering? Jo, det är en formel man sätter upp, en hypotes, för att försöka förklara ett fenomen som t ex global uppvärmning eller kalla vintrar. Nu är det inga enkla formler, utan stora dataprogram, där man matar in olika variabler som metereologiska mätningar av temperaturer och vindar (höga och låga), havsströmmar och luftfuktighet, ismassor och havsnivåer, atmosfärens isolerande förmåga, luftföroreningar och absorption i naturliga gaser, solens varierande strålning osv. Man förstår att formlerna kan bli mycket komplicerade, och kan utformas på många olika sätt. Många tror att det inte går att göra några formler alls som förutsäger det framtida klimatet. Det är ju som bekant svårt att spå väder för mer än en vecka framåt på grund av meteorologins kaosartade natur.

I sin allra enklaste form kan man tänka sig formler (”simuleringar”) för klimatet såhär:

uppvärmning = temperturhöjning

nedkylning = temperatursänkning

Men nu har alltså meteorologerna ändrat till:

uppvärmning = temperaturhöjning eller temperatursänkning

Hur ska man då veta när det är nedylning? Hur ska man falsifiera påståendet om uppvärmning?

Även de mest hängivna anhängarna till teorin om att människans utsläpp av koldioxid orsakat en klimatförändring menar att detta är en hypotes. Det betyder att man inte påstår att det är bergsäkert att det är på det sättet, utan att det kan vara så. Sedan diskuterar man om det är med 99% sannolikhet eller mer osannolikt.

När man formulerar en hypotes så krävs det att man också talar om hur man ska styrka eller avfärda den. Annars är det inte vetenskap utan metafysik. Det kallas för falsifierbarhetskravet – att det krävs att det finns en metod att falsifiera hypotesen.

Klimatforskningen blir alltmer som psykoanalys eller astrologi. Det är inte en fråga om sant eller falskt utan om tolkningar av verkligheten, sk. hermeneutik. Där är det den som har högst status som bestämmer vad som gäller. Psykoanalytikerns tolkar patienten – inte tvärtom. En stjärntydare har aldrig fel i sitt horoskop, utan kan alltid peka på nya omständigheter som förklarar varför förutsägelserna inte slog in. (Ascendenten i skorpionen …)

Klimatologin börjar bli likadan. Förnuftets lagar gäller inte längre. Nedkylning är ett bevis för uppvärmning, för det säger ett välrenommerat institut i Potsdam.

Uppåt blir neråt, men bara i upp- och nervända världen.

Rent praktiskt kan man undra hur man ska förbereda sig inför ytterligare global uppvärmning. Hittills har jag trott att man skulle satsa på AC (luftkonditionering), men nu låter det som om man snarare behöver öka kapaciteten på värmepannan.

Hur ska världen förberedas inför den klimatkatastrof som nu anses alltmer oundviklig? Ska folk flytta norrut eller söderut? Ska vi förbereda oss för kyla eller värme? Vad säger de nya astrologerna?

Svaret på den globala uppvärmningen är vår nya värmepump. Den kan man ha både som värmekälla på vintern och till kylning varma sommardagar. En helgardering inför klimathotet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: