Pad Thaï Kung

Pad Thai

Pad Thaï

Pad betyder ”wokat” eller stekt, och Thaï betyder förstås thailändsk. En nationalrätt, lite som thailändsk pyttipanna. Huvudingrediensen kan vara scampi (kung), kyckling (gai), tofu eller fläskkött. Jag tycker att scampi är godast (men kanske inte miljövänligast, vad vet man?).

Pad Thaï kan lagas på många sätt. Vad som är konstant är de stekta risnudlarna, smaksättningen med fisksås, lime, koriander och socker. Kanske också färska böngroddar och stekt ägg, liksom de hackade jordnötterna.

Det är gudomligt gott.

Egentligen är detta en mycket enkel rätt. Wokade nudlar med smaksättning och tillbehör. De olika mängderna är inte jättenoga. Det som tar tid är att förbereda alla ingredienser. Det är ett måste, för tillagningen bör ske med viss snabbhet för att inte det ena ska kallna medan man tillagar det andra.

Den thailändska kocken gör allt i ett svep i en glödhet wok. I detta recept har jag tagit hänsyn till att de flesta av oss trots allt steker i en stekpanna.

Det här är mitt recept.

Ingredienser:

  • risnudlar, 4 portioner enligt förpackningen (50-100 g torra nudlar per portion)
  • böngroddar (en förpackning eller en stor näve)
  • 2-3 ägg
  • scampi (5-10 per person), råa men skalade
  • tofu (frivilligt)
  • en liten lök, hackad eller strimlad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade eller pressade
  • 1 dl majsolja eller annan neutral olja att steka i
  • 0,5 dl fisksås (finns numera i vanliga affärer, heter ibland Pla Nam)
  • 0,5 dl pressad juice av lime (ca 2 stycken) eller 1-2 matskedar tamarindpasta, vilket nog är original, men bara finns i vissa affärer, det går att blanda lime och tamarind till lagom syrlighet också
  • 0,5 dl socker (gärna palmsocker eller ljus muscovado eller hälften farinsocker)
  • 1-2 krukor färsk, hackad koriander
  • 1 dl hackade jordnötter
  • eventuellt extra limeklyftor, fisksås, socker och chili(-flingor eller -peppar) vid serveringen

Blötlägg nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Tiden varierar beroende på tjockleken. De ska inte bli alldeles mjuka för då kladdar de ihop vid stekningen. De som jag använder i detta recept är 3 mm breda. De ska blötläggas i 10-15 minuter och sedan vila i en halvtimme innan de steks. Enligt förpackningen. Men de var stenhårda i stekpannan, så vi fick slå på någon deciliter vatten, och när det kokat in hade de mjuknat.

Förbered under tiden alla andra ingredienser: hacka lök, pressa lime, skölj böngroddar, hacka jordnötter och koriander och tina upp och skala scampin. Läs på så att du kan receptet innan du börjar. För själva tillagningen ska som sagt gå fort.

Gör såsen för smaksättning: smält sockret i limejuicen och fisksåsen. Går att göra kallt. Det gör inget om inte allt socker löst sig. Inget salt ingår i denna rätt, all sälta kommer från fiskåsen.

Stek scampi ett par minuter på varje sida i olja. De ska bli röda, och fasta i konsistensen. Ställ åt sidan, varmhåll gärna. Sen ska det gå undan så att räkorna inte blir ofräscha.

Stek lök och vitlök ca 5 minuter på måttlig värme. De ska inte ta mycket färg. Rör ner äggen mot slutet och rör sönder dem tillsammans med löken, så att det blir som en hackad omelett. Smaksätt med någon matsked av såsen ovan. Ställ åt sidan.

Därefter ska nudlarna i. Det kan bli för mycket på en gång i stekpannan. Några rekommenderar att man gör en portion i taget.

Man steker nudlarna i olja och med sin förberedda sås som smaksättning. Den får gärna koka in i nudlarna. Det ska bara ta ett par minuter. Smaka av så att de inte är hårda. Då får man tillsätta lite vatten och koka en stund till.

Justera vid behov smaken: syran med lime, sälta med fiskås och sötma med socker. Det ska varken vara för sött, surt eller salt – vad som är lagom får man själv bestämma, men de mängder jag angivit till såsen kan vara en utgångspunkt – vad jag tycker är lagom.

Lägg i resten av ingredienserna i stekpannan: (eventuell tofu,) böngroddar och stekta scampi samt ”lökomeletten”. Hetta upp och blanda.

Strö hackad koriander och hackade jordnötter över vid serveringen. Gärna en klyfta lime på tallriken för den som vill ha mera syra, samt fisksås och socker vid sidan om. Det finns alltid på bordet i Thailand. Kanske också en liten skål med chiliflingor för den som vill ha hetta. Men i grunden är detta en mild och aromatisk rätt utan skarpa smaker.

Njut.

Annonser

2 svar

  1. Det här såg verkligen gott ut. Är det vanliga risnudlar eller lchf-nudlar?

    • Jag har bara gjort med vanliga risnudlar. Visste inte att det ens fanns lchf-nudlar, men det borde man kanske pröva. Det här receptet är inte lchf, men väldigt gott, när man tycker att man kan unna sig något lite extra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: