Pasta al dente

Att koka pasta al dente innebär att koka den lagom länge så att den får ett visst tuggmotstånd. Om man kokar den för länge så blir den för mjuk, och klibbar lättare ihop.

Carlo Barsotti har ett bra knep.

Koka upp vatten med salt i, men inte olja.

Lägg i pastan och koka utan lock i 2 minuter.

Ta kastrullen från värmen, och lägg på ett lock. Låt den därefter stå lika många minuter som koktiden på förpackningen. Räkna alltså inte med de två första minuterna som den kokade på plattan.

Då blir pastan al dente och perfekt att lägga ner i en sås, där den får dra i några minuter för att ta upp smaken.

Om man inte ska ha den i en sås, kan man lugnt låta den stå ett par minuter till innan man slår av vattnet, och rör ner lite olja eller smör för att den inte ska klibba ihop.

Ett svar

  1. […] tagliateller, som de kallas i Italien. Smöras istället för att oljas med olivolja. Man kokar dem al dente, slår av vattnet och slänger snabbt i en klick smör och rör om så att de inte klibbar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: