Köttfärslimpa som Donald Trumps mamma gör den

Köttfärslimpa-500

Denna köttfärslimpa är lite olik en traditionell svensk. Den har mer grönsaker i sig och blir därför lättare och mer aromatisk. En trevlig omväxling mot den vanliga köttfärslimpan. Äts med fördel även kall som smörgåspålägg eller tärnad i sallad.

Ingredienser till 8 portioner (går att frysa):

1 kg nötfärs eller blandfärs

1 gul lök (finhackad)
1 grön paprika (urkärnad och finhackad)
1 röd paprika (urkärnad och finhackad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 bifftomat (urkärnad och finhackad)

1,5 dl ströbröd (”seasoned”, kryddat – föreslår en tesked timjan, oregano, provencal- eller italiensk krydda – helst utan salt, annars minska mängden nedan)
2 ägg
1/2 dl hackad persilja
2 teskedar salt
1/2 tesked peppar

1,5 dl tomatpuré att pensla på

Gör såhär:

Tips: Lök, paprikor, vitlök och bifftomat kan med fördel finhackas tillsammans i en matberedare.

1. Stek lök, paprikor, vitlök och bifftomat på låg-medel värme tills löken är genomskinlig. Det ska helst inte ta färg. Låt svalna.

2. Blanda resten av ingredienserna utom tomatpurén – köttfärs, ströbröd, persilja salt och peppar – med det stekta. Rör om smeten tills färsen håller ihop. Knåda inte för mycket. Använd gärna matberedare för smeten är ganska tung att röra.

3. Forma till en limpa som läggs i en smord ugnsform. Pensla med tomatpuré på ovansidan.

4. Grädda i 175 grader varm ugn i 45-55 minuter eller en innertemperatur av 70 grader.

5. Låt den vila i 10 minuter innan den skärs upp i skivor.

Serveras traditionellt med champinjonsås och potatismos.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: