Pronotis magiska linssoppa

Idag blåste det halv storm under förmiddagens hundpromenad. På eftermiddagen kom till och med några ynka snöflingor. Kylan går snabbt igenom kläderna och sätter sig i kroppen.

Men det finns motmedel. Ett av de bästa är Pronotis linssoppa.

Låt mig redan från början säga att jag är skeptisk mot vegetariska rätter, särskilt sådana med ursprung från 1970-80-talen och med linser – speciellt när det är kallt. Då vill man ju ha något rejält. Därför är detta recept ett undantag från min annars ganska animaliska repertoar. Visst kan man lägga i frikadeller eller prinskorvar för att göra soppan ”matigare”. Flera gånger har jag tänkt det, men ställt undan tillbehören, när jag smakat den färdiga anrättningen.

Denna soppa är ett sådär märkligt recept, som inte alls smakar som man tror av listan med ingredienser. Det är som trolleri. Med några enkla och billiga vardagsvaror framställer man en soppa som får alla att förundras. Det magiska indiska sopptricket! Den smakar gudomligt och är precis lagom exotisk. Med sin milda hetta och aromatiska kryddning skänker den välbehövlig värme i höstrusket.

Pröva receptet som är lättare än det ser ut. På en halvtimme är soppan klar. Du ångrar dig aldrig, jag lovar. Det är ett recept som saknar motstycke.

Pronoti Carlsson är en legendarisk dietist som 2002 tilldelades Guldäpplet av Stockholms läns landsting för sina insatser vid Södersjukhuset. Pronoti har rötter i Indien. På 1980-talet vann hon en sopptävling i DN. Hennes recept på linssoppa gick till den kulinariska historien när Anna Bergenström på DN tog med det i en av sina första kokböcker, som förstås inte längre finns i bokhandeln.  Desto större anledning att återge receptet här. Jag har följt det ursprungliga receptet men med Pronotis nya anvisningar.

Pronoti publicerade en ny variant på sin soppa i receptboken SmakSatt som gavs ut av Södersjukhusets personal 2004, lika svår att få tag i (ISBN 91-631-5736-5). Där föreslår hon att man kan byta citronen mot lime och tillsätta 1-2 dl kokosmjölk i soppan. Persiljan kan då med fördel bytas mot färsk koriander. Vid serveringen strör man då över kokosflingor. Det blir alltså en mer thailändsk variant av soppan.

Tillbehör

Hon tycker att man kan öka hettan i soppan genom att tillsätta finhackad pepparfrukt: röd eller grön chilifrukt av önskad styrka.

Båda varianterna kan serveras med mango pickles. I Indien äter man linssoppan med chapati, naanbröd eller kokt ris. Pronoti föreslår att man istället kan ha ett grovt bröd med färsk örtost på som tillbehör.

Slutligen tipsar hon om att en klick creme fraiche, naturell yoghurt eller gräddfil kan vara gott i soppan.

Vi brukar ställa fram smör, ost och bröd när vi serverar soppan, men ofta glömmer vi bort det. Man blir faktiskt mätt av soppan själv. De olika tillbehören har vi aldrig provat. Mangon har fått stå kvar i kyskåpet, liksom gräddfilen. Soppan är fulländad som den är, tycker vi. Men pröva för all del.

Receptet är för fyra personer.

Ingredienser

2 dl röda linser
8-9 dl vatten

1-2 msk smör och/eller olja (inte olivolja)
½ tsk senapsfrö

2-5 cm kanelstång
½ tsk curry
½ tsk paprikapulver

2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor

½ burk krossade tomater (ca 200 g)
125 g fryst bladspenat (ett halvt paket eller en fjärdedels påse)
2-3 lagerblad

1-2 tsk salt
½ kryddmått vitpeppar
1-2 msk pressad citron

Till serveringen: citronklyftor och hackad persilja

Tillagning:

LinserSkölj linserna i ett durkslag och häll dem i en rymlig kastrull med vattnet. Koka dem ungefär dubbelt så länge som det står på förpackningen, de ska koka sönder helt. Det tar 20-30 minuter. Under tiden gör man allt det andra:

Smält smöret (eller värm oljan) i en stekpanna och häll i senapskornen. Öka värmen tills de börjar ”poppa” med ett knastrande ljud.

Sänk då värmen och lägg i de övriga torra kryddorna: kanelstång, curry och paprikapulver så att även de får bryna en kort stund.

Lök-och-kryddor

På bilden har jag följt Annas recept och stekt löken före kryddorna, vilket nog inte är lika bra.

Ta av från värmen medan du hackar löken, som blandas ner i kryddblandningen. Sätt stekpannan på plattan igen. Låt löken ta lite färg, men inte bli hårt brynt, så rör om flitigt.

Finhacka även vitlöken (eller pressa den) och lägg i när löken nästan är klar, då den är gyllenbrun och genomskinlig. Sänk värmen och låt steka ett par minuter till under omröring så att även vitlöken blir genomstekt.

P1010142-500-Spenat-tomat-och-salt

Här häller jag salt i den torra tomat- och spenatröran. Senare kan man smaka av med mera.

Slå i tomaterna och den frysta spenaten, och låt puttra ihop på medelvärme – det ska puttra men inte stormkoka i 10-15 minuter. Mot slutet ska det bli en ganska torr röra.

Vid det laget är linserna klara. Blanda ner röran från stekpannan i kastrullen med de nu färdigkokta linserna.

Smaka av med salt, citronsaft och vitpeppar.

P1010148-700-Serverad

Servera med citronklyftor eller citronskivor och hackad persilja.

4 svar

  1. Tack för tipset! Tänkte just idag att ”Gud va’ gott det vore med linssoppa – undrar hur man gör. Gärna med indisk touche”. Gott-nyttigt-billigt-miljösmart-lättlagat. Kan det bli bättre?

  2. Precis!

  3. En bekant varnade för att ”värma på” spenat. Om man värmer upp redan tillagad spenat så skulle man öka nitritinnehållet, vilket i sin tur skulle kunna resultera i bildandet av nitrosaminer i maten eller i kroppen. Nitriten skulle bildas från det naturligt förekommande och ofarliga nitratet i salladen med hjälp av oxalsyra.

    Det verkar vara en skröna (urban legend) med upprinnelse i Holland, där ”alla husmödrar vet” att man måste kasta spenat som varit uppvärmd. Detta fenomen tycks inte förekomma på seriösa sajter någon annanstans i världen.

    Dock finns det en massa hälsokost-freaks som återger denna legend – både i Sverige och internationellt. Några underlag för påståendet har jag inte kunnat finna där heller. Bara rykten. På mer formella institutioners sajter saknas helt sådan information. Om man söker på ”toxic” och ”spinach” så blir man hänvisad till de utbrott av salmonella som haft sitt ursprung i rå spenatsallad i USA. Det är vanligt förekommande bland andra salladssorter också, och har inget med spenaten i sig att göra utan är en förorening när bevattningen kontaminerats med avloppsvatten (kloakvatten).

    Så man kan lugnt frysa in överbliven soppa med spenat och allt. En liten skatt att ta fram en kulen dag när man inte har lust att laga mat.

  4. […] annan favorit bland linsrätterna är Pronotis linsgryta med hel kanel, spenat och senapsfrön. En rolig rätt att bjuda på då smakerna […]

Lämna en kommentar